„След първия сняг и първите коледни звезди, с които украсих масата си, някак се промени дома ми, настроението ми” – признава Ирина Флорин. Певицата е съхранила не само външността си, но и духа си. Тя продължава да изпълнява хубава българска музика, подготвя нов албум, както и интересен концерт за 14 февруари, но не пренебрегва и идващите празници. „Коледа е един прекрасен, много уютен,семеен празник! Но и малко тъжен, защото изпращаш годината – откровена е Ирина Флорин. - Отминава една година от живота ти, но от друга страна идва друга, изпълнена с нови предизвикателства, неизвестности... Затова в настроението ми има и лека тъга, и любопитство към предстоящото.” Предлагаме ви нейната "Рецепта за Коледа".

Снимка: Личен архив

Ирина споделя, че коледната елха отдавна не присъства в украсата в дома й, защото синът й Георги е голям мъж вече. Артист по призвание и душа, занимавала се с мода, тя се е насочила към по-елегантната украса, която идеално кореспондира с нея самата. Певицата предпочита красотата на истинските коледни звезди, в саксия, които аранжира с вкус. Слага голямо венче на масата, а за настроение, вечер пуска светлините на различни лампички да озаряват стаите.

Неповторими коледни преживявания

Ирина с любов и умиление се връща назад във времето, съхранило спомените на едно много щастливо дете. „Израснах в малко село край Дунава – Дъбован – разказва тя. - Зимите там бяха с по метър и половина сняг – нещо, което съвременните хора не са виждали през последните години. Неповторимо е на Бъдни вечер да усетиш мириса на питката, която баба правеше, на постните сармички, тиквеника, да чуеш лая на кучетата, да минеш през големия сняг, за да видиш животните, затворени в кошарките, агънцата... Трапезата беше като библейска. Баба подреждаше на масата девет постни ястия, орехи, чесън, плодове... Тогава нямаше портокали и банани, имаше круши и ябълки, увити в хартия, за да се запазят сочни и хубави. Баба палеше свещичка... Беше страхотно изживяване. След това сме правили прекрасни Коледи с майка ми. Тя много умееше да готви и да подрежда масата, правеше хубав тиквеник и страхотни питки. От нея се научих да меся вкусни содени питки. Много са ми мили последните Коледи с майка, защото тя ни липсва много! А сега на този празник се събираме аз, брат ми, синът ми и баща му, или в съвсем тесен кръг празнува нашето малко семейство.”

Рецепта за содени питки

Пресявам килограм брашно, разбивам и слагам едно кисело мляко, кофичката от него пълня с вода, която добавям, както и две лъжици оцет, и по половин супена лъжица сол и захар, и сода бикарбонат. Размесвам тестото, оставям го да постои, след това отново го размесвам и на третия път започвам да правя малките питки. Слагам ги върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната, отгоре ги набождам с вилица и ги намазвам с жълтък от яйце. И ги пека.

Това е най-простата рецепта, но се получават изключително вкусни содени питки. А мирисът на печен хляб е несравним, казва Ирина.

Певицата признава, че тези питки, които отдавна не е правила, приготвя не само на този ден. И се шегува, че от месеци сме като в „замръзналото кралство”. Но от една страна пандемичната ситуация я е провокирала да се обърна към работата си доста по-съсредоточено. „От март месец, дори от февруари, работя по новия си албум – разпалено разказва за предстоящите си проекти тя. - Пуснах два сингъла – „Тъмнината вътре в мен” и „Заспи сърце”.

На първия не можахме да направим оригинален видеоклип, но пуснахме home video, което е изключително готино и се харесва от много хора. Много звезди, много приятели участват в него. Песента „Заспи сърце” беше неочаквана за мен, както и видеото, което е анимирано. Връзката ми със София Добрева, която изцяло реализира клипа, е жената до Благо Анастасов, с когото работя по две от новите ми песни. Мисля, че то е сполучливо и актуално, защото и много от световните звезди използват анимация във видеата си в момента.”

Ирина Флорин подготвя новите си песни за предстоящия албум, макар да не е ясно кога ще ги записва. Но е категорична, че той трябва да е готов, за да бъде представен на публиката. Действа активно и по създаването на онлайн концерт, който е за Деня на виното и любовта. Тя аранжира популярните свои песни, включително и най-новите. Подсказва, че в събитието ще участват и нейни млади колеги, но не издава имената им, както и подробности. Но е убедена, че концертът ще е интересно поднесен, няма да е традиционен и ще зарадва хората, които харесват музиката й. Момчил Колев е един от музикалните продуценти, Васил Стефанов е режисьор. Подготовката е трескава, защото няма време – до 20 декември трябва да са направени аранжиментите на песните, през януари - да се снима концерта, за да може да се монтира и да бъде представен на публиката на 14 февруари.

Ирина не е безхаберна към случващото се у нас и по света, напротив,  държи да заяви позицията си: „Да, на никого не му е лесно, целият народ е в неизгодна ситуация, но като че ли на нас, артистите, ни е най-трудно днес. Всички говорят за големия бизнес, за туристическия бизнс, а никой не говори за артистичния свят, който всъщност поддържа духа и на другия бизнес. Трябва да се помисли за цялата артистична гилдия днес. Навън дават безвъзмездни помощи на артистите, за да могат да живеят нормално и да творят през това време. Жалко е, че сега артистичната душа ше бъде смачкана! После артистът ще се надигне, защото затова е артист и душата му е такава – той винаги вижда слънце и светлина в тунела. И пак всички ще му се радват, но никой няма да се замисли през какво е минал.”

Фотограф: Иван Коловос
Снимка: Личен архив

Въпреки лошото, през което преминаваме, певицата пожелава светла и уютна Коледа на читателите! И дълбоко в себе си вярва, че и това ще отмине. „Дай Боже да е по-бързо и да няма големи поражения върху хората и страната ни. Нека да таим оптимизма в себе си, да не го губим, да сме внимателни към здравето си и това на близките си и да не се страхуваме толкова много! Колкото по-силни сме психически, толкова по-лесно ще преминем през тази тегоба, която е надвиснала над нас” – казва Ирина Флорин.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел