До 6 ноември в София продължава серията от инициативи, които имат за цел да разгледат важни обществени теми, представени чрез храната и храненето.

Храната  е гориво, навик, основна потребност, върховно удоволствие и мощен посредник. Чрез нея хората говорят за себе си, за своите семейни или национални традиции и култура. Храната е начин да изразяваме отношението си към проблемите и противоречията на обществото.

Фондация „Credo Bonum” поставя основите на най-новия си ежегоден проект „Храна за размисъл” с  темата за храната като едно необозримо поле за обсъждане на важните теми в живота на всеки човек.

На 25 октомври в „Столова” by Roobar (кв. Дружба) ще се случи първата по рода си вечеря, приготвена изцяло със спасени продукти, предоставени от Българската хранителна банка. Събитието ще прерасне в дискусия между представители на хранителни вериги, производители, публични личности, журналисти и други, като в основата на разговора ще бъдат поставени проблемите, свързани с изхвърлянето на годна за консумация храна.

Сред важните събития в „Храна за размисъл” са и „Апетитът идва с рекламата” на 2 ноември в Cosmos Cowroking Space (ул. Ангел Кънчев 3), което ще обърне внимание на темата за храната и нейното рекламиране. Селекция международни ТВ реклами ще бъде представена от водещи български криейтив директори на няколко големи агенции под формата на изложба в рамките на една вечер.

„Тенджера под налягане” се нарича закриващото събитие на 5 ноември в 13 ч. в столичния бар „Спутник”. Сред лекторите на полудневния форум ще бъдат Райна Гаврилова, бивш заместник министър на културата; Велина Мавродинова, която ще говори за етиката в рекламите на храна и тяхната достоверност; Мариана Асенова, съосновател на фестивала за спомени Goat’s Milk - за традициите в готвенето; за хранителните банки и регулациите в ЕС ще разкаже повече Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, а готвачът Добрин Атанасов ще сподели опита си във food styling, както и за смисъла и идеята на дизайна на храна.

Всички отворени събития от „Храна за размисъл” ще бъдат с вход свободен.