Вместо да пресмятаме за колко време ще стигнем от точка А до точка Б, по-добре да помислим как да пътуваме удобно между двете точки.
      • Планирайте

      Сравнявайте предложенията на различните авиокомпании. Конкуренцията вече е доста голяма, така че безпроблемно може да се уредите с билет до Франция само за 10 евро.
      Планирайте пътуването си поне няколко месеца предварително. Колкото по-рано си купите билет, толкова по-ниска цена ще получите.

      • Багажът
      Пътувайте само с ръчен багаж. Всички раници и куфари, чекирани допълнително, се заплащат. Подходящият куфар е добра инвестиция, защото има множество отделения, ниши и джобчета, в които може да съберете голяма част от вещите си. Повечето нискобюджетните авиокомпании строго следят за размерите на багажа и не допускат нищо свръх на борда. Ако си мислите, че дамската чанта и фотоапаратът не се броят за багаж, в повечето случаи ще се окажете в грешка. Голяма част от компаниите пресмятат всяко допълнение към ръчния багаж. Опитайте се да се вместите точно в посочените килограми и размери, без допълнителни пликчета и чантички. Само с багажа в ръцете си си спестявате чакането за чекиране, за получаване от лентата, няма как куфарите ви да изчезнат или някой да рови в тях. За да спестите пространство, облечете си по-обемните дрехи.
      • Дрехите
      Облечете си нещо удобно, от материя, която не се мачка. Така няма да слезете с тоалет тип хармоника от самолета. Сведете до минимум металните предмети или просто се огледайте добре, за да запомните къде по себе си имате метал. Досадно е и за вас, и за останалите пътници да минавате по няколко пъти през скенера. Подгответе си плътна дреха, в случай, че ви стане студено в самолета. Нискобюджетните компании в повечето случаи не предлагат термоодеало.
      • Козметиката
      При пътуване използвайте козметика в малки бурканчета и шишенца. Добра работа вършат мострите на шампоани и кремове, които са в малки пликчета. Ако предварително проучите мястото, на което отивате, може тези неща и изобщо да не ви потрябват. Повечето хотели предлагат своя козметика в рекламни опаковки. С малките шишенца и бурканчета ще спестите място в багажа си, а и ще носите по-лек куфар. Кремове, червила, балсами и всичко друго, което може да предизвика любопитството на митничарите, поставете най-отгоре на багажа си, за да не изваждате половината дрехи, докато търсите.