Всички тайничко търсим отговор на въпроса каква е формулата за дълъг живот. Едни я откриват в здравословния лайфстайл, а други я намериха в... хармоничните отношения с хората в офиса.

Екип от учени от Американската психологическа асоциация установи, че добрите отношения с колегите са полезни за здравето, съобщава БГНЕС. Жени, които се разбират със своите колеги живеят по-дълго в сравнение с тези представителки на нежния пол, в чиито офиси цари напрежение и ненавист.

Кои жени трябва да се радват, че ще живеят по-дълго: тенденцията е най-силно изразена при нежните половинки на възраст между 38 и 43 години. Интересното е, че този ефект не е характерен при отношенията с ръководството във фирмата, а е преди всичко свързан с определена психологическа атмосфера, която се появява, когато жената се разбира с колегите си, разчита на тях и може да очаква помощ в трудни ситуации.

По време на експеримента 820 участници отговорили на въпросник, с помощта на който учените сравнили физиологичните, поведенческите и психологическите фактори с риска от високо кръвно налягане, излишни килограми, холестерол, склонност към депресия, наличие на вредни навици и др. Средният работен ден на всички доброволци бил 8 часа и всички те имали завършено поне средно образование.