Съседите са важни личности в живота на всеки от нас. И докато избираме апартамента, в който живеем, то тях не можем да изберем - те се превръщат в част от нашето ежедневие. Разминаваме се, поздравяваме се (не винаги), понякога дори им съобщаваме, че заминаваме, за да пазят дома ни от натрапници. Какви всъщност са те обаче?

#Не, те не са хората, с които си делите таксата за асансьора. Не са хората, които правят ремонт всяка събота и неделя. В 8 сутринта. Не са и хората, които ви наводниха току-що ремонтираната баня и заради тях тя хвана мухъл. И я ремонтирахте пак. Не са и хората, които пушат в асансьора, които готвят нещо с лук в 7 сутринта, когато вие просто искате да си изпиете кафето на въздух.

#Е, може и да са всичко това. Но пък и вие сте им съсед. Помислете си как ставате част от живота на някого. Как сте съпричастни един с друг – не само защото на вас ви е свършила захарта, а на тях не им достигат две яйца за кекса. Как слушате скандали посред нощ, а после чувате секс за сдобряване. Как сутрин майката в съседство подвиква на сина си да побърза, защото пак ще закъснее за училище, а от другата страна чувате плачещо бебе, което иска да се храни на всеки три часа. Ето такива неща, ежедневни.

#Понякога знаете за съседите повече, отколкото трябва, но те за вас също. И ако не сте се запознали при нанасянето, ако отношенията ви се състоят в размяна на захар и яйца, то ние ви предлагаме да поговорите с тях. Да ги опознаете. Защото макар и не ваши близки, те всъщност са ви близки – било то и физически.

#По този повод... защо не ги поканите на кино? Да, точно така. Пред блока. Това е съвсем възможно с фестивала „Блок Кино”, който предлага прожекции на български филми из различните квартали на София. Да, и във вашия. Киномаратонът продължава до 12 август, на кино ще бъдем два пъти в седмицата - вторник и четвъртък, а на 19 юли всички жители на Младост 3 ще могат да се насладят на "С лице надолу" от Камен Калев. В четвъртък мястото е кв. "Хиподрума", а филмът: "Зад кадър". Началният час на всички прожекции е 20:45.

#Не е това начинът да опознаете съседите си? Винаги сте искали да ги поканите на вечеря? Е, сега няма да се налага да готвите, защото в името на каузата, ИКЕА стартира нов проект, който предизвиква гостите на фестивала да се запознаят със съседите си на шведска маса с традиционни кюфтенца и хотдози.

ИКЕА ще осигури и много награди за гостите на „Блок Кино”. Всеки посетил поне 3 събития от програмата на фестивала ще има възможност да се включи в томболата на организаторите и да спечели мебели или аксесоари от лятната колекция на шведския бранд. Можете да следите социалния експеримент в Instagram с #хоратаотквартала и #квартала.

Трябват ли ви още поводи? Ами, лято е, а хората, с които делите толкова много може и да се окажат чудесна компания за чаша вино на открито.