Времето, когато гигантите в развлекателния бизнес можеха да правят каквото си искат, вече безвъзвратно отмина. Хора като Харви Уайнстийн, които злоупотребяваха с властта си и позицията си пред очите на целия свят, вече трябва да отговарят за действията си, но понякога нещата отиват твърде далеч.

Кевин Спейси загуби ролята си в хитовия сериал "Къща от карти" и в резултат на това сериалът завърши като пълен провал
Снимка: Getty Images

Ако Уайнстийн е доказан изнасилвач и има ефективна присъда, големите актьори Джони Деп и Кевин Спейси загубиха работата си само заради обвинения. Никой от тях двамата не е посочван за виновен от съд никъде по света, но за гневната тълпа това няма значение.

Културата на отхвърляне е феномен, който се роди в XXI век благодарение на социалните мрежи. В момента, когато някой бъде обвинен в расизъм, хомофобия или трансфобия, социалните мрежи избухват срещу него. Обикновено този човек няма право да отговаря и да защитава мнението си, а само да се извини, което обаче не му гарантира, че ще бъде изваден от черните списъци на политкоректната полиция.

Джони Деп загуби ролята си във "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" и на негово място беше избран друг актьор
Снимка: Getty Images

На съвсем скорошна пресконференция актьорът Джони Деп заяви, че културата на отхвърляне е излязла извън контрол и никой не е в безопасност. И всички виждаме, че е точно така – преди няколко години композиторът Лин-Мануел Миранда беше считан за герой на антирасисткото движение в САЩ, след като направи мюзикъла „Хамилтън“ без почти никакви бели актьори. Сега обаче му се наложи да се извинява, защото в новия му филм, посветен на латиноамериканското население в САЩ, няма почти никакви чернокожи латиноамериканци.

Лин-Мануел Миранда трябваше да се извинява, че в най-новия му филм няма достатъчно чернокожи
Снимка: Getty Images

Естествено някои звезди се включиха в защита на Лин-Мануел Миранда и припомниха, че това е човекът, който се осмели да направи основателите на САЩ чернокожи, но после същите хора трябваше да се извиняват за коментарите си в подкрепа на Миранда.

Луис Си Кей беше "отхвърлен" в САЩ, но в България шоуто му се радваше на огромен успех
Снимка: Getty Images

Културата на отхвърляне е истинска епидемия, която бушува най-вече в САЩ (сигурно си спомняте, че „отхвърленият“ в САЩ комик Луис Си Кей дойде в България преди няколко години и се радваше на огромна популярност). Някои звезди се престрашиха и заклеймиха този странен социален феномен.

На следващите страници сме подбрали 10 от най-интересните и смислени коментари за културата на отхвърляне от някои от най-популярните личности от света на киното, музиката и литературата, сред които са писателката Дж. К. Роулинг и звездата от „Мистър Бийн“ Роуън Аткинсън. Любопитно е, че всеки един от тях е ставал жертва на тази култура в даден момент от живота си >>>

Ник Кейв

Едно от най-добрите определения на културата на отхвърляне са на музиканта и текстописец Ник Кейв, който я определи като „гнила религия“. Преди време той беше критикуван за някои думи в старите си текстове, но отказа да ги промени с аргумента, че никой не може да знае кои думи ще са политически коректни и кои не след 30 години.

Снимка: Getty Images

Опитът да претворим обществото си по един по-справедлив начин, който някога беше благороден, днес има най-лошите аспекти, които има религията, без нищо от красотата ѝ. Морална самоувереност, праведна самонадеяност и отхвърляне на възможността за изкупление. Превърнало се е, съвсем буквално, в една бясна гнила религия.

 Дж. К. Роулинг

Авторката на „Хари Потър“ в момента е една от най-противоречивите знаменитости в света. Миналата година тя написа дълго есе, в което обяснява защо според нея е важно да има права, които се основават на биологичния пол. Мнението ѝ беше прието като „трансфобско“ и писателката беше подложена на много атаки онлайн, но това не попречи на най-новата ѝ книга („Тревожна кръв“) да стане бестселър.

Снимка: Getty Images

За мен ще бъде по-лесно да използвам одобрените в Туитър тагове, да се присъединя към просветените и да отразя праведната им светлина. Конформизмът носи усещане за щастие, утеха и безопасност.

Джъстин Бийбър

На всички ни е известно миналото на Джъстин Бийбър и скандалите, в които младият музикант беше замесен. Днес той е променил начина си на живот и се е отказал от вредните си навици в миналото, но за това по никакъв начин не му е помогнала културата на отхвърляне.

Снимка: Getty Images

Какво правим с общество, в което всеки е отхвърлен? И може ли в него да има място за съзряване? Защото просто да отпишеш някого не е отговорът.

Тейлър Суифт

Неотдавна Тейлър Суифт беше обвинена, че е откраднала името на албума си „Фолклор“ от марка дрехи. Това, което направи нещата по-лоши, беше, че марката е собственост на чернокожа дизайнерка. Тогава Суифт побърза да се извини и да компенсира грешката си. Тя обаче е говорила за негативния ефект от културата на отхвърляне.

Снимка: Getty Images

Едва ли има много хора, които биха разбрали какво е милиони да те мразят много шумно.

Роуън Аткинсън

Актьорът, който е най-известен със създадения от него персонаж мистър Бийн, също попадна под ударите на културата на отхвърляне, след като изрази положително мнение за коментар на министър председателя на Великобритания за носенето на бурки. По тази причина той също се обяви срещу масовото отхвърляне на знаменитости заради извадени от контекста коментари.

Снимка: Getty Images

Проблемът е, че някакъв алгоритъм онлайн решава какво да виждаме, което създава една двойна представа за света. Ти или си с нас, или си срещу нас. И ако си срещу нас, заслужаваш да бъдеш „отхвърлен“. Важно е да чуваме много различни мнения, защото това, което виждаме сега, е дигиталният еквивалент на средновековна тълпа, която кръстосва улиците, за да търси кого да изгори. Плашещо е за всеки, който е жертва на тази тълпа и ме изпълва със страх за бъдещето.

Какво мислят за културата на отхвърляне Алек Болдуин, Шарън Стоун и други, може да видите на следващата страница >>> 

Алек Болдуин

Алек Болдуин няколко пъти става жертва на отхвърлянето през последните месеци. Първо заради коментари, свързани с движението „Черните животи имат значение“, а след това и заради скандала около съпругата си Хилария, която според някои хора се преструва на испаноговоряща, за да си „присвоява култура“.

Снимка: Getty Images

Струва ми се, че културата на отхвърляне създава повече проблеми, отколкото решава. Това е като при интернет троловете. Това е една гигантска мрежа, в която ловиш различни хора, някои от които си го заслужават, но много не. Не заслужават кариерата им да бъде напълно унищожена.

Шарън Стоун

Звездата от „Първичен инстинкт“ засега не е попадала под ударите на културата на отхвърляне. Преди няколко години бавачката на децата ѝ я обвини в расизъм, но това се случи преди отхвърлянето да стане толкова масово, така че ѝ се размина. Въпреки това тя също заклейми тенденцията.

Снимка: Getty Images

Мисля, че културата на отхвърляне е най-глупавото нещо, което някога съм виждала да се случва. Струва ми се, че когато някой казва нещо, което на теб ти се струва обидно, това е отлична възможност да се учим, да растем и да се разбираме по-добре. Всички сме на различна възраст, идваме от различна култура, имаме различен произход. Имаме различни преживявания, различни травми, различно възпитание, различни родители, различна религия, всичко е различно. Дайте на хората възможност да обсъдят нещата, преди да заличите личността им заради изявление, коментар или неразбирателство.

Брайън Кранстън

Звездата от „Малкълм“ и „В обувките на Сатаната“ също получи своя дял отхвърляне. Талантливият актьор беше критикуван заради това, че се е съгласил да играе парализиран мъж във филма „Недосегаемите“ от 2017 г., вместо да остави ролята на актьор, който наистина е обездвижен.

Снимка: Getty Images

Живеем в тази „култура на отхвърляне“, в която хората постъпват грешно (случайно или нарочно) и в нашия свят вече няма прошка. Живеем в по-негостоприемна среда. Мисля, че обществото е станало по-коравосърдечно, по-неразбрано, по-малко толерантно и по-малко прощаващо. Мисля, че трябва да си дадем една секунда, да издишаме и да осъзнаем, че да искаш и да даваш прошка не е слабост, а е човешка сила.

Рики Джървейс

Когато говорим за противоречиви изказвания, най-много такива можем да намерим в комедийния жанр и комикът Рики Джървейс, който е сред най-безцеремонните автори на шеги, заема първото място. Естествено той силно не одобрява културата на отхвърляне и я е критикувал.

Снимка: Getty Images

Всеки има право да избира да не гледа някой комик, защото не го харесва. Но хората се опитват да уволнят някого, защото не харесват мнението му, което няма нищо общо с работата му. Това е „културата на отхвърляне“ и не е нещо хубаво. Да си изключиш телевизора не е цензура. Да се опитваш да накараш другите да си изключат телевизорите, за да не гледат нещо, което не харесваш, е съвсем различно. Всеки е свободен да спре да гледа нещата ти, всеки има право да ти гори DVD-тата, но не и да бъдеш изправен пред съда заради шега, която някой не е харесал. А вече сме опасно близо до това. Ако не приемате правото на някого да каже нещо, с което не сте съгласни, значи не сте съгласни със свободата на словото.

Джон Клийз

Когато става дума за черен хумор, никой не може да се сравнява с комика Джон Клийз от групата „Монъи Пайтън“. Човекът, който направи световно турне и го кръсти „Последният шанс да ме видите, преди да умра“ си е създал доста неприятели, а в последно време е поел на нещо като своеобразен кръстоносен поход срещу културата на отхвърляне. Комикът ще създаде документален сериал, в който ще разглежда този феномен на XXI век.

Снимка: Getty Images

Най-важното е да се опиташ да бъдеш добър. Но това се е превърнало в някакъв вид индулгенции към най-свръхчувствителните хора в обществото ни. Хора, които лесно се засягат. Според мен не бива да организираме обществото си около чувствата на най-лесно обиждащите се хора, защото тогава ще имаме много невротично общество."