"Другата страна на надеждата" от Аки Каурисмаки, удостоен със "Сребърна мечка" за най-добър режисьор от кинофестивала Берлинале 2017, тръгва по кината от 12 май. Филмът, заснет в Хелзинки през есента на 2016-а, е вторият от замислената трилогия за пристанищни градове, която Аки Каурисмаки започва с "Хавър" през 2011 г.

Лентата разказва две истории, които се преплитат. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех.

Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който се опитва да продава вратовръзки и мъжки ризи. В един момент обаче решава да зареже търговията и да се посвети на залозите, като така успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки.

Когато властите отхвърлят молбата на Халед, той решава да остане нелегално в страната, както правят много хора със сходна на неговата съдба. Той живее на улицата и неизбежно се сблъсква с всякакви видове дискриминация, но също така се среща с готини хора и дори заформя сърдечно приятелство. 

Един ден Викстрьом открива Халед да спи в двора зад ресторанта му. Той му помага, като му осигурява място за спане и му дава работа. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

Финландски режисьор, продуцент, сценарист, актьор и монтажист е носител на Голямата награда на журито в Кан за "Мъжът без минало", който впоследствие е отличен и с наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината и е номиниран за "Оскар" за чуждоезичен филм. 

"Роден съм на 4 април 1957 г., но когато бях на 16, гледах „Нанук от Севера” на Флаерти и „Златният век” на Бунюел. Тогава разбрах, че киното може да бъде нещо повече от „шепа долари”. Днес вече не съм сигурен в това. Мисля, че ще направим голяма крачка напред, ако забравим за телевизията, вестниците и интернет и се върнем към кинопрегледите и мечтите, които заедно съпреживявахме с останалите зрители в киното", заявява Аки Каурисмаки.