Акцент в осмото издание на международния архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK отново ще е професионалният Форум, в който ще вземат участие знакови лица на съвременната архитектура. Събитието ще се проведе на 26 септември в Държавна Опера Пловдив, "Пл. Централен" 1. Тази година ще участват шестима световноизвестни архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти.

Темата на фестивала е "ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА", с която ONE ARCHITECTURE WEEK си поставя за цел да намери отговори на въпроса"

"Каква е ролята на реката в съвременния град?"

Международните лектори ще споделят своя опит по темата, обвързан с проектирането на пространствата на реките и в създаването на активни градски общности около тях.

Пейтър Вейнстра от водещото холандско студио "ЛОЛА Ландшафтни архитекти", който идва в България с подкрепата на Посолството на Холандия, ще разкаже как се прави иновативен ладшафтен дизайн на трудни места. Също така ще обясни колко е важна неуловимата променливост на средата и ще представи последната книга на студиото си - "Dutch Dikes".

Яндирк Хукстра, ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио "H+N+S Ландшафтни архитекти", ще разкаже как една река може да бъде едновременно безопасна и качествена градска среда. Яндирк Хукстра, гостуващ в България благодарение на подкрепата на Посолството на Холандия, е добре известен с теоретичната аналитичност с практическия опит и административната безстрашност, необходими за решаването на големите, често необозрими урбанистични проблеми.

Рита Юстесен, ръководител на архитектурния отдел в общинска компания - "Би&Хавн" в Копенхаген и отговорник за планирането и развитието на някои от най-емблематичните нови квартали в града, включително на района около пристанището, също ще участва. Рита ще разкаже как се приобщават неусвоени градски райони и вероятно ще ни подскаже защо вече толкова години Копенхаген упорито стои в топ 3 на най-добрите градове за живеене в света.

Френският архитект, преподавател и критик - Клеман Бланше, ще разкаже за дългогодишния си опит, свързан с архитектурната теория и урбанизъм, културни изследвания и реална архитектурна практика. Клеман Бланше си е партнирал с холандското студио OMA в продължение на десет години, участвал е в проекти като тези, свързани с библиотеката в град Каен, Северозападна Франция (която се очаква да бъде завършена през 2016 г.), проектирането на някои от най-известните ресторанти в Париж, изграждането на временния павилион Serpentine Gallery в Лондон (2006), изложбени центрове, училища и градоустройствени планове. Неговото участие е с подкрепата на Френския институт в София.

Ян Едлер, който идва у нас с подкрепата на  Посолство на Германия в България, e един от двамата братя-основатели на берлинското архитектурно студио "Риалитис Юнайтед", което комбинира архитектура с изкуство, нови медии и информационни технологии. По време на  ONE ARCHITECTURE WEEK той ще разкаже за проекта "Флусбад" за нов басейн в река Шпрее (Берлин), както и за дългогодишния си опит в сферата на архитектурата. 

Канадският архитект Мейсън Уайт гостува в България с подкрепата на Canada Council for the Arts. Той е съосновател на "Латерал офис", едно от най-визионерските съвременни канадски студия, което вече над 10 години експериментира на границата между архитектура, динамичен ландшафт и сурови климатични условия. Проектите им включват необичайни интервенции и смел дизайн, извличайки максимума от трудни, гранични ландшафтни условия.

ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 ще се проведе от 18 до 27 септември, а Професионалният форум е единствената платена част от програмата на фестивала, за която вече могат бъдат закупени билети в мрежата на ticketlogic, както и в офисите на ЕДНО всеки работен ден от 09:00 до 18:00 (Пловдив – ул. "Христо Дюкмеджиев" 10 и София – ул. "Юри Венелин", 2, ет. 3). Информация за закупуването на билети за Форума можете да намерите в секция "Регистрация" на страницата на фестивала. Има специално намаление до 31 август, както и отстъпка за групови билети.

Останалата част от програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 е безплатна и включва лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, намеси, спортна програма и други.