.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Днес празнуваме Стефановден

LadyZone.bg | преди 34 седмици
2110292102.jpg
Православната църква почита паметта на Св. Стефан

Свети Стефан се тачи като първомъченик - великомъченик за вярата и един от Седемдесетте апостоли. Приел християнството, той е бил ръкоположен за архидякон. Оклеветен, Стефан бил повикан в Синедриона. Вместо да се защитава, той започнал да обвинява своите обвинители като припомнил всички благодеяния на Господа към еврейския народ. Членовете на Синедриона се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. През това време Стефан се молил изричайки: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След което коленичил, извиквайки на висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" и с тия думи предал Богу Дух за вечна Слава Божия. На 2 август се възпоменава пренасянето на светите му мощи.

Това е третият ден на Коледа и последният църковен празник за годината. За Стефановден се казва, че "затваря кръга" на старата година. И без именик в семейството всички се събират около обща трапеза с месни ястия. Баницата с месо и свинското с кисело зеле са сред традиционните ястия на трапезата.

Честит празник на всички, които празнуват имен ден днес: Стефка, Стефан, Стоян, Станка, Стоил, Венцислав, Венцислава, Таня, Фани.

Всички имени дни през декемвриНека голямото празнуване да започне сега

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?