Православната църква на 1 юли чества деня на братята лечители от Рим св.св. безсребреници Козма и Дамян. В народния календар празникът е познат още като свети Врач. Двамата братя Козма и Дамян били прочути като лечители на душите и телата. Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите: "Даром получихте, даром давайте". Когато изцелявали бедните, те обикновено им казвали: "Ние само възлагаме ръце върху вас и нищо не можем да направим със своята собствена сила, а всичко извършва всемогъщата сила на Единият истинен Бог и Господ Иисус Христос. Ако повярвате в Него и не се усъмните, веднага ще оздравеете." И те, вярвайки, наистина получавали изцеление. Римският император Марк Аврелий Карин 284 г. също получил изцеление от тях като почел с дарове светите раби Козма и Дамян и ги отпуснал с мир.

И действително, те обръщали мнозина в Христа не само в Рим, но и в околните градове и села, които обхождали, за да изцеляват боледуващите. Търпели мъчения в тъмница и на съд, но като невинни, били освобождавани. Затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари (безсребрeници). Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса. "...Болящия исцеляйте, прокаженныя очищайте, мертвыя воскрешайте, бесы изгоняйте. Туне приясте, туне дадите." (Мат. 10:7-8)

Народната традиция е била на свети Врач да се месят хлябове и да се раздават за здраве. Вечерта срещу празника болните хора отивали да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измивали на аязмото.

На този ден празнуват хората с имена: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa и техните производни.

На 1 юли Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир.