.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Днес е ден на Светите Козма и Дамян

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
2110836343.jpg
Св.Св. Козма и Дамян
Двамата братя Козма и Дамян били прочути като лечители на душите и телата

Православната църква на 1 юли чества деня на братята лечители от Рим св.св. безсребреници Козма и Дамян. В народния календар празникът е познат още като свети Врач. Двамата братя Козма и Дамян били прочути като лечители на душите и телата. Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите: "Даром получихте, даром давайте". Когато изцелявали бедните, те обикновено им казвали: "Ние само възлагаме ръце върху вас и нищо не можем да направим със своята собствена сила, а всичко извършва всемогъщата сила на Единият истинен Бог и Господ Иисус Христос. Ако повярвате в Него и не се усъмните, веднага ще оздравеете." И те, вярвайки, наистина получавали изцеление. Римският император Марк Аврелий Карин 284 г. също получил изцеление от тях като почел с дарове светите раби Козма и Дамян и ги отпуснал с мир.

И действително, те обръщали мнозина в Христа не само в Рим, но и в околните градове и села, които обхождали, за да изцеляват боледуващите. Търпели мъчения в тъмница и на съд, но като невинни, били освобождавани. Затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари (безсребрeници). Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса. "...Болящия исцеляйте, прокаженныя очищайте, мертвыя воскрешайте, бесы изгоняйте. Туне приясте, туне дадите." (Мат. 10:7-8)

Народната традиция е била на свети Врач да се месят хлябове и да се раздават за здраве. Вечерта срещу празника болните хора отивали да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измивали на аязмото.

На този ден празнуват хората с имена: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa и техните производни.

На 1 юли Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?