Преди няколко дни излезе от печат пътеводителят „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”. В него журналистката Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов описват подробно в 13 етапа изминаването на българската отсечка от международния планински маршрут Е4, включваща Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. По този повод разговаряхме със запаления планинар и автор на снимките в книгата – Димитър Алексов.


Как се запознахте с Ива Петрони?
Преди 11-12 години покрай форума „Туризъм“ в Dir.bg. Тогава Facebook все още не беше толкова популярен и хората с общи интереси се събираха във форумите. Ива подготвяше книгата си „Истории за планини и хора“ и мой приятел й беше дал снимки, но за някои локации нямаше кадри. Той ме свърза с Ива.

Очевидно тя може да пише интересно, а ти снимаш хубаво. Кое обаче е по-зле: нейното снимане или твоето писане?
Хахаха, мисля, че са еднакво зле. Нито аз мога да пиша, нито тя да снима и двамата смело се критикуваме.

От колко време подготвяте пътеводителя?
Около година.

Колко от етапите изминахте заедно?
Повечето ги минавахме самостоятелно, тъй като беше трудно да си напаснем програмите. Бяхме се разбрали, че трябва да сме приключили до Димитровден 2017 г. Заедно вървяхме от хижа Мечит през Кобилино бранище до местността Тиха Рила, като първата част я вървяхме един петък след работа и съответно по тъмно, на челници. А над нас милиарди звезди!

Наложи ли ти се да изминеш някоя отсечка специално заради книгата?
Да, на практика цели две от планините. До този момент не бях стъпвал във Верила, както и в Славянка, които се оказаха страхотни планини, много красиви и всяка със своя чар.

Кое те изненада най-много при подготовката на една книга?
Не се бях замислял преди това за снимки на различни детайли като маркировка, подпряна някъде раница, обувки на фона на някой връх или езеро например.

От колко години ходиш активно по планините? Кой беше повратният момент?
Над 20 години. Намерих се със страхотни колеги и приятели в университета, с които сме обикаляли страшно много из нашите планини. Това реално беше и повратният момент, когато правиш нещата със съмишленици.

С какъв фотоапарат снимаш в момента?
DSLR Nikon.

Много ли е важно апаратът да е фулфрейм? Кои са най-големите заблуди, свързани с фотографията през свободното време?
Най-важният елемент се нарича задапаратно устройство. Въобще не е задължително апаратът да е фулфрейм. Важните неща са най-вече в главата. Да можеш да видиш кадъра в главата си, търпение за подходящи условия, понякога се налага да се върнеш няколко пъти на едно и също място. Понякога и късметът с времето има своята роля, като например едни пълзящи облаци или мъгли след дъжд. Техниката има значение, доколкото прави нещата малко по-лесни или малко по-трудни като техническо изпълнение.

Случва ли ти се да идеш на планина само с телефон или апарат тип „сапунерка“?
Случвало ми се да съм само с телефон и то за да имам връзка в случай на нужда. Понякога ходя само заради ходенето. Понякога нямам и желание да снимам. Имам нужда да изпразня главата и да напълня сетивата, да се заредя с енергия.

Доколко обработваш снимките със софтуер?
Целта ми при снимане е така да направя кадъра още в камерата, че след това да има нужда от съвсем минимална и бърза обработка като корекция на белия баланс, малко контраст. Понякога се налага малко по-сложна обработка, например при сглобяване на панорами, нощни снимки. Идеята е да не се губи много време пред компютъра.

Твоите три съвета към хората, които искат да снимат природни красоти?
1. Да се въоръжат с търпение и постоянство.
2. Да са готови да правят компромиси (понякога излизаш да снимаш, когато другите сядат на маса или дори са вече в леглата, или пък рано сутрин, когато всички спят).
3. Да ходят колкото се може повече сред природата през всичките сезони.

Къде ще скиташ в следващите месец-два?
Нямам конкретни идеи все още. Има вероятност както за българските планини, така и за Алпи, Доломити. Предстои да се стиковаме с приятели.


Още снимки от Димитър Алексов можете да видите (както и да поръчате принтове) на www.dimitaraleksov.com или пък в www.facebook.com/DimitarAleksovPhotography

Откъс от пътеводителя ще откриете тук: