Какво представлява CV-то?

CV е съкратена форма на Curriculum Vitae, което в буквален превод от латински означава „история на живота“. У нас го наричаме също резюме или автобиография. Това е документ, в който са описани вашите квалификации, образование и професионален опит.

В днешно време всички обяви за работа изискват от вас да изпратите CV и мотивационно писмо, които формират първото впечатление за вас у потенциалните работодатели и им дават възможност по-лесно да преценят кои кандидати са най-подходящи за конкретната позиция.

Затова на CV-то трябва да гледате като на маркетинг документ, с който ще можете да „продадете“ вашите способности и квалификации и да се сдобиете с работата, която искате.

Какво трябва да съдържа CV-то?

Всяка автобиография трябва да съдържа няколко основни секции с информация за вас, с които най-вероятно сте запознати, но решихме да ви ги припомним накратко:

Лична информация

В тази част задължително трябва да въведете вашето име и фамилия, датата на раждане, телефон и e-mail за контакт. Не е лошо да посочите и адреса си, в случай, че работодателят иска да се ориентира дали живеете в удобен спрямо офиса район, макар това най-често да не е важно. Всички други данни се непотребни, освен ако изрично не се изиска да се опишете по-детайлно като личност.

Образование

Не е препоръчително да започвате с информация за вашето основно образование. Първо посочете най-високата образователна степен, която сте завършили и се върнете хронологично назад. Ако сте участвали в специализирани курсове или имате допълнителни квалификации, свързани с позицията, за която кандидатствате, задължително ги посочете в CV-то.

Работен опит

В тази секция се дава информация за вашия професионален опит, представена отново в обратен хронологичен ред, т.е. трябва да започнете от последното си работно място. Добре е да направите и кратко описание на предходните си позиции, основните дейности, с които сте се занимавали и вашите постижения.

Други способности

Тук можете да посочите: владеене на чужди езици, компютърни умения, публикувани трудове, книги, статии и др. Когато става въпрос за езиците, важно е да посочите разговорното си ниво, както и това на четене и писане. Посочете всяка компютърна програма, с която можете да работите и бъдете внимателни, защото видът на CV-то ви може да каже много за компютърните ви познания и умения.

Интереси и постижения

Информацията за вашите интереси и постижения не е задължителна, но се препоръчва да я въведете. Така вашият потенциален работодател ще добие представа за вас като личност. Посочете вашите хобита, но не прекалявайте с дълъг списък, защото можете да създадете впечатление за „натъпкаване” на CV-то с не толкова важна информация, ефектът от което ще е по-скоро негативен. Можете да изброите и всички релевантни награди и признания, които сте придобили.

Допълнителна информация

В зависимост от позицията, за която ще кандидатствате, е нужно да прецените каква друга информация може да ви помогне да се откроите сред останалите кандидати и да получите шанса да докажете, че сте най-подходящият човек за нея. Можете да посочите и семейния си статус, наличието на шофьорска книжка и т.н.

Грешки в писането на CV

Много често кандидатите за интервю правят грешки в писането на своята автобиография. Някои от тях, които никога не трябва си позволявате, са:

  • Прекалено дълго CV - цялата информация, която искате да дадете на потенциалния работодател, трябва да бъде колкото е възможно по-кратка и по-ясна. Не използвайте повече думи, отколкото е нужно.
  • Прекалено честа употреба на първо лице („Аз“) - Ако използвате местоимението „аз” в почти всяко изречение, внасяте в автобиографията си голяма доза арогантност и не създавате добро впечатление.
  • Печатни и граматически грешки - много е важно да проверите текста на CV-то, за да не позволите в него да има грешки. Дори да са допуснати неволно в бързината, печатните и граматически неточности могат да се интерпретират от работодателите като признак на неграмотност или най-малкото като недостатъчна заинтересованост или лоши компютърни умения.
  • Неорганизираност - данните в автобиографията трябва да бъдат организирани в няколко раздела, които вече изброихме.
  • Лошо форматиран текст - избирайте симпатични, но задължително четивни шрифтове за текста във вашето CV. Той трябва да бъде подреден в параграфи, между които да има повече разстояние, за да може работодателят веднага да „сканира” информацията, без излишно да се мъчи да чете неподредени редове и абзаци.

Не забравяйте, че с помощта на автобиографията вие трябва да се „продадете“ на потенциалния работодател. Ако не можете сами да отстраните изброените грешки, потърсете помощ от някого.