.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Чудесна младежка инициатива за повече забавление в българските хижи

Боряна Константинова | преди 1 година
хижа Дерменка(я)
Ентусиасти оставят настолни игри в хижите, за да ни бъде по-леко (във всякакъв смисъл) на всички нас

На 31 декември група от около 30 души посреща Нова година в старопланинската хижа „Соколна“ и обсъжда любимите си настолни игри и колко е трудно да се носят в планината. Така се заражда идеята за Фейсбук страницата „Бордови туристи“, в която те призовават планинарите да оставят по една настолна игра в хижите, които посещават.

Инициативата ни хареса и разпитахме Деян Спасов, администратор на страницата, за повече детайли.

Пътят на идеята

„Знаехме, че на „Козя стена“ има доста игри, но в почти всички други хижи е въпрос на шанс да има шах или табла, камо ли някоя бордова игра. Това беше нещо като нашето New Year's resolution“ (новогодишно обещание)“, разказва 29-годишният турист.

Идеята се ражда непринудено. Групата просто решава да остави някоя игра в хижата и да популяриза инициативата си във Фейсбук. Младежите създават страницата още в планината.

„Останалите туристи започнаха да добавят и своите приятели в групата. Така за около два часа, между 21 и 23 вечерта на Нова година, ние станахме 800 души. След около три дни вече имахме 1500 членове“, споделя администраторът на „Бордови туристи“.

Първата стъпка е да се узнае в коя хижа какво има към момента. Затова в групата ще откриете списък с игрите, който можете да допълвате.

Създателите на групата сами уточняват, че не са обвързани с производители или търговци на игри.

„След като научиха за инициативата, мои приятели ми дадоха стари свои игри, на които вече не играят, за да ги оставя в хижи“, разказва Деян Спасов.

Обикновен турист или бордови играч

А защо не и двете по-малко? Все пак името на групата е словесна комбинация от бордови игри и туристи.

„Както една приятелка коментира – добре, че не сме се кръстили настолни туристи. Макар че, когато създадохме групата, бяхме на маса. Виждал съм доста млади хора по хижите да си носят игри, които са тежки и обемисти. Надявам се идеята да се популяризира и до следващата Нова година да има доста повече бордови игри в хижите… И защо дори да не си избираме хижа спрямо бордовите игри, които са там“, пожелава си Деян, който работи като статистик-аналитик.

Настолни игри
Снимка: Istock.com

Противно на очакваното, той не е луд фен на бордовите игри. Веднъж месечно се събира с приятели, за да играят на Catan, Mysterium, 7 Wonders, Dixit или The Resistance. Някои от тях са много по-големи фенове от него и притежават стотици игри.

„Вкъщи имам само една игра – Francis Drake. Като цяло харесвам игри, които зависят по-малко от късмета. Според мен хижите са най-естественото място, където трябва да има бордови игри – те сплотяват хората и са чудесен начина за прекарване на времето“, споделя той.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?