На 9 декември православната църква отбелязва празника Зачатие на Света Анна. На този ден празнуват всички, които носят имената Ана, Анна, Анка, Ани, Анета, Анита, Янко, Янка.

Според Библията Анна ( на староеврейски името й означава „благодат”) е майката на Дева Мария. Светицата и съпругът й Йоаким дълго време не могли да имат деца. Освен мъката, те трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството се считало за Божие наказание и никой не съчувствал на семейството.

Благодарение на горещите молби към Бога и силната им вяра, Анна и Йоаким били дарени с дъщеря, която един ангел им заръчал да нарекат Мария.

Като майка на Богородица, Света Анна се счита за закрилница на брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците.

Освен с майчинството, днешният ден се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Според народните вярвания жените не трябва да работят на този ден, а мъжете  - да не излизат от селото, за да не ги залюбят самодиви. Девойките слагат под печката паничка със сол и жито. Покриват я с бяла кърпа и на сутринта захранват добитъка за здраве.

В деня на Света Анна празнуват и всички народни лечители, врачки, баячки и чакръкчии.

Екипът на LadyZone честити празника на всички именици и им желае много здраве и късмет!