Висока чаша, светло кехлибарено съдържание, стипчив вкус на совиньон и температура малко под 10°. Звучи ли ви познато? Прекрасно преживяване в края на напрегнатия ден, изпълнен с глъч, задачи и предизвикателства. Наистина прекрасно. Но все ще се намери някой, който да каже или напише колко е вредно да се пие. Дори и вино. И започвам да се замислям – колко полезно е всъщност това, което правя ежедневно. И колко вредно би могло да се окаже...

Стига ли ни една чаша вино?

Случва се на много хора – пият по една чаша и това им е достатъчно. Не продължават с още една. На мен обаче ми се случва, и то нерядко, да изпия още една чаша. Зная, че това вече не е полезно. Но чувството, което изпитвам в момента на консумирането е наистина хубаво. Много хора ще ме разберат – да спреш на чаша-две понякога си е грехота. По-лесно и приятно е да продължиш да пиеш, заради измамното чувство на щастие, безметежност  и безгрижност. И така стигаме до крайност, която вместо да ни измъкне от проблемите, ни измъква от безпроблемието... като ни прави зависими от алкохола или влошава здравословното ни състояние.

Друг проблем – оказва се, че алкохолът е по-опасен дори от хероина

Звучи ви невероятно, нали? Попаднах на това заглавие докато търсех нещо съвсем различно. Така твърдят учени, направили изследване във Великобритания за различните наркотици и влиянието им върху хората и обществото. Проучващите са изследвали, както физическия ефект върху потребителите, така и емоционалния и функционален ефект върху семейството; не на последно място са засегнали и финансовия аспект на проблема, особено от гледна точка обществото, като здравеопазване, социални услуги и управлението на затворите. Какви са техните заключения? Най-тежките физически последствия са от хероина, кокаина и метамфетамина. Но социалната цена е най-висока при употреба на алкохол, хероин и кокаин. Когато обаче обобщим резултатите и се вземат под внимание всички параметри, алкохолът заема челна позиция. Според учените това е субстанцията, причиняваща в най-голяма степен физическа и социална неадекватност. Като се замисля, май са прави, но защо се получава така?

Не само пиещите са виновни

За тези резултати няма ли вина и възприятието, което нашето общество има за проблема?  Наличието на алкохол на всяка спирка, неспазването на законите за продажба под 18 годишна възраст, рекламите в медиите и примера на представителите от родния „елит“... Тук имиджът на пияните се счита за смешен и забавен, а алкохолът се възприема като социалнен лубрикант, айсбрейкър  и начин да се разкрепостим и да справим със стреса.

Последният ми аргумент против ще бъде и началото на аргументите ЗА –

не е ясно дали виното е полезно или вредно

Дали съставките му помагат на нашето здраве или го увреждат. Много изследвания твърдят, че виното, въпреки “по-лекия си характер”, е алкохол, който уврежда човешкия организъм достатъчно, за да твърдим, че добър алкохол няма. Виното, както и другите алкохоли, причинява кардиомиопатия (болест на сърцето), заболявания на черния дроб, колебания в кръвното, и разбира се – зависимост от алкохола, което cамо по себе си е заболяване, и то много сериозно.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Друти изследвания показват обратни резултати – виното е полезно за нашето здраве. Вярно ли е това или не? Като че ли избираме сами, защото въпросът остава отворен... Аз избрах второто. Затова сега искам да споделя и аргументите си ЗА.

Отдавна се знае, че виното има лечебни свойства. Особено популярно то става след като през 90-те години френският лекар Серж Рено доказва, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ, заради консумацията на червено вино. Освен това редица химици и експерти по храните доказват, че виното съдържа витамини, минерали и натурални захари, които спомагат за доброто ни здраве. Виното съдържа и витамин В, много калий и малко натрий. То подпомага храносмилането, като стимулира стомашните сокове.

Друг аргумент ЗА – виното помага да се справим със стреса. В днешното динамично ежедневие, изпълнено със стресови ситуации и проблеми, успокоителният ефект на чашата вино е като еликсир през вечерите след уморителния ден. Този ефект подпомага и съня – безсънните нощи изчезват и са заменени с дълбок и спокоен сън през нощта. Стига да не прекалим с чашките вино, разбира се.

И третият, най-приятен аргумент, е, че чашата вино доставя удоволствие, кара те да се чувстваш добре, да си по-контактен, отпуснат и спокоен. Тя помага за по-добрите ни взаимоошения с хората – виното е всеприет начин да разчупиш леда и да общуваш с близки, приятели, колеги. Това го прави желана съставка от нашите обеди, вечери и партита. Ако е с мярка, то е част от нашия здравословен и пълноценен начин на живот.

Какъв е моят извод? Чаша вино е добре дошла.  Две са позволени. Но не повече – за да се насладите, а не да прекалите. Затова, винаги имайте едно наум. Все пак алкохолизмът е болест на нашeто съвремие и не трябва да забравяме това. Предлагам да си направите този тест и ако резултатите cа добри, да си сипете една чаша вино. Наздраве!