.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Боклукчии направиха библиотека, пълна с изхвърлени книги

Росица Николова | преди 15 седмици
Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“
Снимка: bTV

Боклукчиите от турската столица доказаха, че боклукът за едни е съкровище за други. Те отвориха обществена библиотека, която е пълна с книги, изхвърлени на боклука. В продължение на няколко месеца боклукчиите отделяли книгите за целта. Към идеята се присъединяват още много хора, които даряват свои стари книги за библиотеката.

Книги пейки се появиха в Бургас за Деня на просветатаЗа първата пейка инициаторите успяват да намерят оригиналната стихосбирка на Петя Дубарова

Различната библиотека била замислена с цел да се използва само от служителите на чистотата и техните семейства. Колекцията от книги обаче се увеличила доста, както и интересът към идеята и четенето. Днес по рафтовете й има над 6000 книги с художествена и нехудожествена литература. Самата библиотека се намира в изоставена тухлена ферма за охлюви.  

За времето, което прекарваме в социалните мрежи всяка година, можем да прочетем 200 книгиС малко математика, много книги и полезни навици ще забравите за Фейсбук клюките и дългите безсмислени чатове

Нестандартната библиотека често е пълна с деца на служителите и ученици от близките училища. 

Припомняме подобни добри практики и в България. След като обитателят на едно от общинските жилища в община Илинден, София, е починал, изоставените книги в библиотеката му дават идея на кмета на общината да направи дървени къщички с книги в парка, които да се ползват свободно. В парк "Света Троица" са позиционирани 3 дървени къщички, пълни с издания за възрастни и деца. Всеки може да вземе, да прочете и да върне. А ако иска да остави и свои.

Тайната книга, или кой поставя къщички с книги за четене край морето "Вземи, прочети, върни, размени" е мотото на инициативата

По Крайбрежната алея на Варна също са поставени къщички, пълни с книги, излезли от голямата лична библиотека на едно местно семейство. "Тайната книга" е идея за къщички и книгите в тях, които са изцяло безплатни и с цел да разпространяват удоволствието от четенето. Докато сте на плажа и релаксирате, какво по-хубаво от няколко приятни и полезни страници. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?