Доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България.

Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени.

Една успер успяла българка и какво обучение е избрала във Видена - вижте тук. 


Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите дръзки научни проекти с награда от по 5000 евро всяка. Всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост и глобално значение.

Проектът, с който доц. д-р Нина Кънева-Добревска впечатли журито на „За жените в науката“ за 2022 г., е фокусиран върху глобалния проблем за чистотата на водата и по-точно върху откриването на методи за пречистване на води от фармацевтични лекарства. Според доклад на СЗО болестите пренасяни от водата убиват около 12 млн. души на година.


Д-р Катерина Такова-Сакалийска е името на втората стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Проектът, с койтотя спечели стипендията, е насочен към имунодиагностика и създаване на кандидат-ваксини за SARS-Cov-2. 

Третата стипендиантка за 2022 г. е д-р Мая Жекова, която е талантлив физик и главен асистент в Катедра „Квантова електроника“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Проектът й е в областта от лазерната физика, която се занимава с модулиране на светлината по различни начини.