.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Отворените офис помещения правят служителите нещастни

Евгений Милов | преди 29 седмици
Отворени офис помещения
Снимка: iStock
Пестят пари на компаниите, но са вредни за работата в дългосрочен план

Офисите с общи работни помещения от типа "open office" станаха много популярни през последните години в бизнес сградите, тъй като помагат на компаниите да спестят пари и защото улесняват комуникацията между служителите, но това ги прави нещастни и непроизводителни.

Резултатите от изследване на шведски учени от Карлщадския университет сочат, че огромните отворени помещения без прегради, в които много служители работят на едно място, по-скоро са вредни, отколкото полезни за работния процес.

Опитите за създаване на хомогенна работна среда не само не водят до такава, но по-скоро имат обратен ефект - правят служителите по-разконцентрирани, по-раздразнителни и в крайна сметка - по-нещастни. Това прави първоначалният замисъл на общите офис помещения неосъществен.

Отворени офис помещения
Снимка: iStock

"Резултатите от проучването установяват негативна взаимовръзка между броя на работещите на едно място и удовлетворението от работата, което служителите изпитват", заявява д-р Тобиас Отербинг.

"Общите офисни помещения могат да имат полза в краткосрочен план, но тези ползи са сравнително ниски на фона на цената, която костват заради удовлетвореността от работата и усещането за благополучие на служителите, заради което често търсят друга работа", допълва ръководителят на изследването.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scandinavian Journal of Work, Environment & Health".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?