.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Най-мащабните хакове в историята

LadyZone.bg | преди 4 седмици
Кибератака
Снимка: iStock
Четири случая с кражба на лични данни, които засягат милиони хора

Въпреки общоприетото мнение "хакер" не е синоним на "престъпник". Това са програмисти, които познават много добре интернет мрежата и използват това познание за различни цели. Има и специалисти, които търсят слабостите в защитата на потребителски данни, за да оптимизират механизмите. Да търгуваш с нелегално придобита информация или да я използваш за измами е киберпрестъпление. Хакването на НАП събуди масова дискусия относно защитата на личните ни данни. Историята обаче познава множество случаи с далеч по-мащабно изтичане на информация от този. Някои от тях засягат милиони хора.

Контролна зала
Снимка: iStock

Един от най-мащабните хакове е червеят „Стънкснет“, който блокира иранска ядрена програма през 2010 г. Вирусът незабелязано поема контрол върху системите, карайки повече от половината центрофуги да променят драстично скоростта си на въртене, без да сигнализират за грешка. В продължение на 17 месеца вирусът незабелязано уврежда проби на уран, което предизвиква загуби на милиони долари и ценно време. Хакът обърква иранските ядрени учени. Съществуват конспиративни теории, които предполагат, че зад вируса стоят тогавашните противници на държавата – САЩ и Израел.

плейстейшън
Снимка: iStock

През април 2011 г. мрежата "Плейстейшън" на Сони пострада от мащабен хак, който засегна личните данни и паролите на 77 милиона потребители. Фирмата обаче твърди, че финансовата информация не е изтекла. За няколко дни Сони затваря мрежата си, за да попълни пропуските в защититните си механизми. Събуждат се въпроси до колко са защитени всички интернет потребители, щом дори и технологичните гиганти не успяват да се предпазят от хакери.

Дебитна карта
Снимка: iStock

Кражбата на данни от Global Payments също е един от най-мащабните хакове в историята. Това е една от най-големите американски компании за транзакции с карти. Хакът засяга 110 млн. потребители. Данните от кредитните и дебитните им карти биват откраднати и следват множество нелегални плащания. Като основна причина за хакването на системата се изтъква остарялата технология на чиповете. Този случай променя разплащането с карти в САЩ като се въвежда (по желание) изискване за подпис. Кражбата на толкова много данни събуди и недоверие към този тип плащания.

Банка
Снимка: iStock

През 2014 г. руски хакери пробиват защитата на най-голямата банка в САЩ, а именно JPMorgan Chase. Изтича информация от 83 млн. акаунта. Според официалното изказване от страна на финансовата институция не са били засегнати пароли, застрахователни полици и номера на сметки. Вътрешното разследване на JPMorgans Chase установява, че са откраднати данните за имената, адресите, имейлите и телефонните номера на клиентите. Този случай разклаща доверието на много американци в собствената им банкова система.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?