Случвало ли ви се е да се ядосвате, че сте изпуснали момента, в който е можело да кажете нещо много впечатляващо, но сте се сетили късно. Точно в такива случи бързата мисъл ще е най-добрият ви помощник. Както можем да тренираме бързината на тялото, така можем да тренираме и бързината на мислене. С няколко лесни техники следващият път няма да изпуснете момента.

1. Хванете първата мисъл, която ви се появи в съзнанието, щом ви споделят нова идея. Тази мисъл не е случайно там. Тя се появява по някаква причина. Спонтанността много често ни диктува най-правилният подход, защото е необременена и ненатоварена с излишни терзания. Доверете се на първата мисъл, тя едва ли ще ви подведе.

2. Отпуснете челюстта си и позволетe на устата да говори. Наричат това - интелигентност на тялото. Понякога сами си налагаме цензура и не позволяваме на мислите си да се материализират в думи. Колкото по-често вдигаме бариерата, толкова по-бързо ще се раждат мислите и верните решения следващият път.

3. Вслушвайте се в стомаха си – той „мисли” по-бързо от мозъка. Ако се свива – значи или нещо ви притеснява, или сте влюбена. Ако е спокоен – има потенциал в това, върху което работите.

4. Повторете си нещо поне 10 пъти, преди да започнете да го обмисляте по-сериозно.

5. Ако човекът отсреща мълчи, замълчете и вие. Не се чувствайте длъжни да запълвате тишината. Изпълването на пространството с празни думи отклонява вниманието ви и забавя синтезирането на истински, полезни мисли.