Липсата на концентрация е най-непродуктивното състояние, в което може да се озовете в понеделник. Ако стоите в това положение бездействени, от това няма да последва никакъв резултат. Да, навън вече не е топло и цветно както през лятото. Усеща се някаква преса от по-топли дрехи, затворени обувки, стоги и тежки есенни чанти с чадъри в тях. Сякаш се появява обща отпадналост от сутринта. 

Броят на кафетата и изпушените цигари може да дадат временен резултат, но няма да премахнат негативното ви чувство към хората от обкръжението и задължениета ви. Не се затваряйте в себе си, колкото и да ви се струва тежко положението, в което се намирате. Разберете, че тази изолацията няма да ви помогне, а точно обратно.

Ето 5 съвета за възвръщане на енергичността:

- Физическата активност е от голямо значение. Затова не пропускайте сутрешната гимнастика на отворен прозорец или ходете пеш 10-15 минути. Може да ви се струва парадоксално, но именно раздвижването повишава кръвното налягане, учестява сърдечната дейност и действа ободряващо и затоплящо.

- Направете разтоварващ ден само на плодове, зеленчуци или соковете им. Те ще ви помогнат да се справите с чувството на умора.

- Съсредоточете се само върху едно действие на работното място.

- Не бързайте.

- Установете причината за отпадналостта си. Ако това е недостатъчно сън, най-меко действие за успокояване и добър сън може да постигнете с топъл чай от маточина 1 час преди лягане.

Проявите на безхаберие към здравето може да се нарече "личностно саботиране”. Само ако осъзнаете, че никой не може да ви навреди така, както вие самите, няма да си позволите подобно поведение за саморазрушение. Обичайте се и се грижете за своя физически и психически комфорт!

Повече за организацията на работния понеделник може да прочетете в следващия пост: