.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хората, чийто дом е разхвърлян, са по-добри в работата си

LadyZone.bg | преди 3 години
ред
Снимка: istockphoto.com
Ако сте в творчески застой - разхвърляте около себе си.

Животът е непредсказуем и хаотичен. Иска ни се да го подредим, защото мислим, че така ще бъде по-добър за нас, но... В действителност е точно обратното.

Например – мислите, че ако купите още няколко рафта за кухнята, най-после ще имате достатъчно място за всички съдове, прибори, подправки и т.н.

Купувате ги, подреждате вещите, а после се оказва, че се появяват още предмети, които не знаете къде да позиционирате. Слагате ги в шкафа, за да не се виждат на красивите нови рафтове. А в него цари креативен безпорядък. Така, създавайки ред на едно място, създаваме безпорядък на друго. 

Или друга ситуация – решавате да си почистите мазето. Изхвърляте всичко ненужно. И във и около контейнера за боклук се напълва със стари мебели, буркани, хартии, т.е. пренасяте безпорядъка от едно на друго място.

Физикът Адам Франк казва, че самата Вселена е хаос. Тогава как може вие да подредите дома си, щом това противоречи на вселенските закони? Колкото и да се опитваме да организираме и подреждаме, безпорядъкът винаги ще го има. Какво може да се направи? Да му кажем Да и да се примирим с него.

Хората, чийто дом е разхвърлян, са абсолютно безразлични към мястото, което заемат предметите около тях. Просто не считат това за важно. Те са по-добри в работата от останалите, защото не позволяват на някаква измамна илюзия за ред да влияе на идеите и работоспособността им.

Джим Морисон от Doors казва, че именно въстанията и хаосът са пътят към свободата. Това съвсем не означава, че трябва да загрозяваме всеки аспект от живота си нарочно. Организираността е важна и полезна. Но тя не е повод да бъдат съдени хората, които нe живеят по нейните правила. Хората с неподредени домове не са мързеливи. Те са творчески и смели личности.

Чистотата и редът отдавна не са гаранция за ефективност и продуктивност. Безпорядъкът не винаги е признак за безсистемност. На бюрото в офиса, което винаги e разхвърляно, може да се работи ефективно и добре. Редът (или липсата му) не означава, че човекът работи некачествено. Значи само, че работи и не му се подрежда.

Катлин Вокд - доктор по философия в университета в Минесота прави следния експеримент – разделя 48 доброволци на 2 групи и ги моли да измислят оригинален начин да използват балон вместо топче за тенис на маса. Едната група била в чиста и подредена стая, другата – в мръсна и разхвърляна. И двете групи измислили много и различни начини, но по оценка на независимо жури измисленото от групата в разхвърляната стая било много по-интересно и оригинално. Д-р Вокд дори съветва, ако сте в творчески застой, да разхвърляте около себе си или просто да се преместите в не толкова подредена стая. Това ще ви позволи да излезете от рамките на обичайното и ще ви провокира да измисляте по-свежи идеи.

Да не забравяме, че в условия на безпорядък са живели много от големите умове - Албърт Айнщайн, Роалд Дал и др.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?