.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Да натиснем Refresh" със Сатя Надела от "Майкрософт"

Евгений Милов | преди 29 седмици
Сатя Надела
Снимка: Getty Images
Прочете интервю с главния изпълнителен директор на технологичната компания и предговор на книгата от основателя Бил Гейтс

На двайсет и първия си рожден ден Сатя Надела напуска Хайдерабад, Индия, и заминава за САЩ, където записва магистърска програма по компютърни науки. Започва работа в „Майкрософт“ през 1992 г. и ръководи разработката на редица потребителски и корпоративни продукти. През 2014 г. е избран за главен изпълнителен директор на „Майкрософт“ – третия в 40-годишната история на компанията. Той бързо си спечелва славата на вдъхновяващ лидер и филантроп.

За мисията да бъдеш съпричастен в един свят, който се променя, както никога досега

Надела описва живота си като пътуване, в което развива дълбоко чувство на съпричастност към другите хора и го влага във всичко, което прави в личен и професионален план. Той определя личната си мисия и тази на компанията, която ръководи, в това да окуражи всеки човек и всяка организация да постигнат повече. Надела е в борда на директорите на Центъра за ракови изследвания „Фред Хътчинсън“ и заедно със съпругата си – Ану, подкрепят Детската болница в Сиатъл и организации за хора с увреждания в района. Всички приходи от настоящата книга ще бъдат дарени на благотворителната корпорация Microsoft Philanthropies.

В същината си книгата е за нас, хората, и за уникалното качество, което наричаме съпричастност и което ще става все по-ценно в един свят, в който лавината на технологиите ще разруши статуквото, както никога досега, казва Сатя Надела за книгата „Да натиснем Refresh“, която излиза на 6 ноември от "Хермес".

Тази книга е за личната трансформация, за промените в „Майкрософт“ и технологиите, които скоро ще окажат огромно влияние върху живота на всички хора. Тя оповестява настъпването на нова ера в дигиталните иновации – като изкуствения интелект, смесената реалност и квантовите компютри. Тя показва как хората, организациите и обществата могат и трябва да се променят – да натиснат бутона Refresh – в непрестанното си търсене на нова енергия и нови идеи.

Главният изпълнителен директор на „Майкрософт“ – Сатя Надела, разказва за изумителния си път от детството си в Индия до заставането му начело на компютърния гигант в условия на тежка конкуренция и остра нужда от обновление. Той разкрива как е променил корпоративната култура на компанията и е помогнал „Майкрософт“ да преоткрие истинската си същност: създаването на могъща технология, достъпна за всеки човек и всяка организация. От гледната си точка не само на инженер и ръководител, но и на филантроп, Надела очертава визията си за развитието на технологиите в помощ на обществото. Той призовава лидерите по цял свят да се стремят към интензивното им въвеждане и обучението на следващите поколения. Не просто с цел икономически растеж, а най-вече в името на по-добро бъдеще за цялото човечество.

Предлагаме ви интервю със Сатя Надела, главен изпълнителен директор на "Майкрософт".

Сатя Надела
Снимка: Getty Images

Обикновено повечето хора пишат книга за компанията, в която работят, в края на кариерата си, но не и Вие. Как решихте да напише „Да натиснем Refresh“ точно сега?

Повечето бизнес книги са поглед назад към големите професионални успехи или провали. А аз по-скоро исках чрез писането да осмисля работата си, да потърся отговор на трудните въпроси, докато все още преминавам през процесите, докато трансформацията все още се случва. Осъзнах, че промяната не е еднократно действие, а продължително пътуване, свързано с постоянно обновяване и изпълнено с трудности... Оказва се много лесно да говорим за промяната и много трудно да я осъществим. Това е и метафората зад „Да натиснем Refresh“. Когато натискаме клавиша, не променяме всичко. Браузърът знае какво да обнови и какво да запази – и това е трикът, който компаниите трябва да се научат да прилагат, за да бъдат успешни.

Разкажете ни малко повече за кариерата си в „Майкрософт“. Как започна всичко?

Последните 26 години от живота ми преминаха в „Майкрософт“. Ще трябва някой друг да ви каже защо точно са решили да ме наемат и да ме задържат на работа. Важното за мен е, че виждам смисъл да бъда в тази компания. Откривам взаимовръзките между моята лична мисия и целите на фирмата и това ме мотивира да продължавам напред. 

В „Да натиснем Refresh“ пишете и за своята лична история. Споделяте за съпругата и сина Ви, който е роден с церебрална парализа. Може ли да ни разкажете малко повече?

И двамата със съпругата ми сме единствени деца в нашите семейства и затова много се вълнувахме за бебето. Онази нощ всичко се промени. Синът ни се роди със сериозни мозъчни увреждания, които доведоха до церебрална парализа. В следващите две години аз преминах през един много дълъг процес на осъзнаване. Опитвах се да разбера защо ни се случи това, защо се случи на мен. Междувременно съпругата ми се грижеше за Зейн, водеше го от терапия на терапия, опитваше се да му осигури всички възможни шансове за по-добър живот. И без директно да ме поучава, тя всъщност ми помогна да разбера, че нищо не се е случило на мен. Потърпевшият беше Зейн и беше време да започна да гледам на света през неговите очи. Тази способност, която някои хора определят като „емпатия“, не ми беше вродена, но подобни житейски събития ми помогнаха да я развия. И разбира се, постепенно това се отрази и в работата ми.

Вие говорите открито за грешките, които сте допускали в миналото. През 2014 г. получихте много негативни отзиви след Ваш коментар относно неравенството във възнаграждението на мъжете и жените в сектора. След това споделихте, че тази ситуация е променила начина Ви на мислене по отношение на жените в бизнеса. Какво точно се промени?

По време на онази конференция през 2014 г. ми зададоха въпрос, свързан със заплащането на жените в бизнеса, и аз дадох отговор, базиран на личния ми опит, който се оказа грешен. След конференцията организирах среща с жени, които заемат различни длъжности в „Майкрософт“, и проумях къде са грешките в нашата система. Подобно на ситуацията със сина ми, това беше моментът, в който успях не просто да видя света от гледната точка на жените, но и да разбера отговорността, която аз самият нося в тази ситуация. Във фирмата аз съм човекът, който трябва да изгради система, позволяваща на всеки не само да допринесе за успешното извършване на работата, но и да получи заслуженото възнаграждение. 

И за финал – споделете един факт, който не знаем за Вас.

Докато растях, мечтаех да работя в банка и да играя крикет за отбора на Хайдерабад. Може да се каже, че позицията на главен изпълнителен директор на „Майкрософт“ е доста далеч от всичко, което някога съм си представял.

Да натиснем Refresh
Снимка: Хермес

Прочетете предговор от Бил Гейтс, основател на "Майкрософт".

Познавам Сатя Надела повече от двадесет години. Запознах се с него в средата на 90-те, когато бях главен изпълнителен директор на „Майкрософт“, а той работеше върху нашия софтуер за сървъри, който тъкмо набираше скорост в онзи момент. Ние възприехме един дългосрочен подход към изграждане на бизнеса, отличаващ се с две предимства: той даваше на компанията нов двигател на растеж и насърчаваше много от новите лидери, които ръководят „Майкрософт“ днес, включително и Сатя.

По-нататък аз работих наистина интензивно с него, когато се премести при нас, за да ръководи усилията ни в създаването на една търсачка от световна класа. Бяхме изостанали от Google, а първоначалният ни екип по търсачката бе започнал да бележи прогрес. Сатя беше част от групата, която дойде, за да обърне хода на нещата. Той беше скромен, далновиден и прагматичен. Повдигаше умни въпроси за стратегията ни. И работеше добре с най-опитните инженери.

Така че за мен не беше никаква изненада, че след като стана главен изпълнителен директор на „Майкрософт“, той незабавно наложи подхода си в компанията. Както се разбира от заглавието на тази книга, той не скъса напълно с миналото – когато натиснете бутона Refresh на вашия браузър, част от показаното съдържание на страницата остава същото. Но под ръководството на Сатя „Майкрософт“ вече бе в състояние да осъществи преход от чисто Windows-центричния подход. Той поведе внедряването на една смела и нова стратегия за компанията. Той е част от един постоянен разговор, протягащ ръка към клиентите ни, най-добрите изследователи и ръководители. И най-важното – той залага много върху няколко ключови технологии, като изкуствения интелект и облачните технологии, които ще бъдат отличителната черта на „Майкрософт“.

Това е мъдър подход не само за „Майкрософт“, но и за всяка друга компания, която иска да успее в цифровата ера. Компютърната промишленост никога не е била по-сложна. Освен „Майкрософт“ днес множество големи компании осъществяват иновативна дейност – Google, Apple, Facebook, Amazon и други. Напредналите потребители са навсякъде по света, не само в Съединените щати. Персоналният компютър вече не е единственото изчислително устройство, нито дори главното, с което си взаимодействат повечето потребители.

Въпреки цялата тази бърза промяна в компютърната индустрия ние се намираме все още в началото на дигиталната революция. Изкуственият интелект (АІ) е пример за това. Помислете си за всичкото време, което прекарваме в ръчно организиране и изпълнение на обикновени действия – от насрочване на срещи до плащане на сметки. В бъдеще един виртуален асистент ще знае, че сте на работа и разполагате с десетина минути свободно време; тогава ще ви помогне да направите нещо, което се намира в челната част на списъка ви със задачи. Изкуственият интелект е на прага да превърне живота ни в по-продуктивен и съзидателен.

Иновациите ще подобрят и много други области от живота. Това е основната част от работата ни с фондацията „Гейтс“, която е съсредоточена върху намаляване на най-тежките неравенства в света. Устройствата за цифрово проследяване и генетичното секвениране ще ни помогнат да стигнем съвсем близо до изкореняването на полиомиелита, което би било втората напълно ликвидирана болест при хората. В Кения, Танзания и други страни дигиталните пари позволяват на потребителите с ниски доходи да спестяват, вземат назаем и прехвърлят средства както никога досега. В класните стаи в Съединените щати софтуерът за персонализирано обучение позволява на учениците да напредват индивидуално и да се съсредоточат върху уменията, които имат най-голяма нужда да подобрят.

Разбира се, с всяка нова технология идват и предизвикателства.

Как да помогнем на хората, чиито работни места се заемат от виртуалните асистенти и роботите? Ще доверяват ли потребителите цялата си информация на собствения си виртуален асистент? Ако той може да ви даде съвет относно начина ви на работа, бихте ли искали да го направи?

Това е, което прави книгите от рода на „Да натиснем Refresh“ толкова ценни. Сатя е очертал курса за осъществяване на по-голямата част от възможностите, предоставяни от технологиите, като в същото време се изправя пред трудни въпроси.

Той предлага собствената си завладяваща история, повече литературни цитати, отколкото можете да си представите, и дори няколко урока от така любимата си игра на крикет.

Ние всички трябва да бъдем оптимисти за бъдещето пред нас. Светът се подобрява и прогресът настъпва по-бързо от всякога. Тази книга представлява умно ръководство за едно вълнуващо и предизвикателно бъдеще.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Отслабнахте ли вече за морето?