Прага има много имена – Златна е, откакто Карл IV построява отново кралския дворец заедно с параклиса Вси Светии и покрива върховете на островърхите кули със златни листове; Стокулова, защото накъдето и да се обърне човек, очите му ще се спрат на някоя от над 500-те високи и внушителни кули; Карлова, заради най-забележителния си символ, който събира разделените от река Вълтава квартали Мала страна и Старе место – Карловият мост. Но Прага има и едно неофициално наименование, което навярно изниква в съзнанието на всеки ценител на качественото пиво, и то е – Царството на бирата.

1288 километра – това е разстоянието между София и Прага. То може да бъде изминато само за няколко часа със самолет (от 300 до 400 лв.), а ако искате да спестите пари за сметка на времето, можете да изберете автобус (двупосочният билет е около 200 лв.).

За истинските любители на приключенията обаче има само една правилна опция и тя е пътешествие с кола. Именно зад волана скочихме и ние, когато се отправихме към Прага. Ранното ставане е очарователно, когато не изисква влизането в кондиция за работа, а предразполагането само към безгрижие. Планът трябва да включва поне една спирка след тръгването от София иначе пътуването би било много изтощително.

Нашият престой бе в Нови Сад (Сърбия) за една вечер. Там всеки трябва без капка вина да се наслади на автентичната сръбска скара и на следващото утро с чиста съвест да продължи по пътя си към крайната дестинация. Магистралите са като самолетни писти, но много натоварени на места. Ако чешките полицаи ви спрат за проверка, просто се усмихнете широко. Те ще ви отвърнат със същото, а може и да ви почерпят с бонбони ММ, както се случи с нас.

Ако пристигнете в Прага късно вечерта, ще имате първа среща с чешката столица, когато цялата е огряна от неонови светлини и това ще ви осигури страхотен спомен, сякаш режисиран от Уди Алън.

Тук няма уличка, която да не носи аромата на хмел, така че да отидеш в Прага и да не изпиеш поне една бира, е все едно да посетиш Рим и да не видиш папата. Чехите изпиват близо 40 литра повече пиво на глава на населението от всяка друга нация.

Снимка: iStock

Първото място, което всеки почитател на бирата трябва да посети, е Prague Beer Museum. По улиците на Прага има много барчета, представящи се за такова място, но истинският музей е само един. Намира се в Стария град и проследява производството на бира още от монашеските килии, та чак до днес. Не бързайте, ще намерите мястото отворено от 10 до 3 часа сутринта. Цената на билета е 33 евро, като се допускат само пълнолетни.

Обиколката трае час и половина и включва дегустацията на над 30 вида бири. Разбира се, количествата са малки, за да не излезете от сградата на четири крака. Важна препоръка: Добре е да посетите музея на пълен стомах.

В края на тура можете да създадете собствено пиво и да патентовате марката. Едва ли има бироман, който да не е мечтал за подобна възможност!

Другият рай в Прага е биреното СПА, затова не забравяйте банските. Original Beer SPA се намира в центъра на града и в рамките на един час можете да се отървете от стреса в джакузи с формата на буре, пълно с... бира.

Индивидуалното накисване струва 70 евро, за двама е 100, а за четирима – 200 евро.

Работното време на СПА-то е от 10 до 22 ч., като още с влизането си ще получите по една халба бира. Всъщност няма ограничения в броя на чашите с бира Krusovice, които може да поискате. Смея да твърдя, че това е една от най-хубавите масови напитки, които чехите са дали на света.

В Стария град трябва да опитате и Pilsner Urquell. Много заведения претендират, че сервират най-доброто и оригинално светло пиво, но Lokal е веригата от ресторанти, които са първенци в това отношение. Те отварят първата си бирария преди пет години в Стария град, а след това изникват още пет из цяла Прага. Започват работа в 11:00 и приключват в 01:00 през нощта (в неделя са до полунощ).

Pilsner Urquell се съхранява в охладени 500-литрови резервоари и струва едва 3 евро за халба. Менюто на Lokal не е голямо, но пък е на ниво.

Снимка: iStock

Не пропускайте и Пражкия замък. Близо до него се намира манастирът „Св. Норберт“, а в неговия двор – бирарията „Страхов“. Място със страхотна градина, където може да протегнете крака за почивка, след „подвига“ да изкачите внушителната стръмнина към замъка.

Голяма част от монашеските пивоварни вече са затворени, но не и тази на „Св. Норберт“, създаден от крал Владислав II през 1142 г. „Страхов“ отваря в 10 и затваря в 22 часа, като там също е трудно да откриете свободна маса. Халба бира струва 2,50 евро и със сигурност е достатъчно студена, за да охлади уморените ви от разходки крака.

На много места в Прага се предлага крафт бира, но големите пивоварни все още контролират голяма част от бизнеса. Навсякъде ще видите „Старобърно“, „Бернард“, „Козел“ и „Старопрамен“.

Ако предпочитате бутиково пиво, влезте в Kulovy Blesk (повечето бирарии работят до 23:00 ч.). Заведението поднася само крафт бира от независими производители и марки, които са трудни за намиране. На барплота му има цели 16 кранчета!

Снимка: iStock

Не подминавайте и микропивоварната Basta, както и U Zlateho Tygra – типичен чешки пъб в Стария град. Тук има хора от цял свят, дори Бил Клинтън го е посещавал и е малко странно, че барманите не знаят думичка чужд език.

Друг типичен пъб, но в новата част на Прага, е U Fleku. Това е най-старият ресторант-пивоварна в столицата. Произвежда бира от 1499 г. Специалитетът му е тъмната бира, която силно препоръчваме, но трябва да знаете, че на масата ви ще се сипят халби, понякога и без да сте ги поискали. Около клиентите винаги се разхожда сервитьор с високо вдигната табла, който само чака да види празно място, за да стовари там поредните 4 евро.

Чехите действително имат специална връзка със своето пиво и затова чужденците трябва да спазват някои прости правила, когато са в Царството на бирата. На първо място – винаги трябва да използвате подложка за своята халба. Сервитьорите са много благодарни, ако сами я сложите до себе си, преди да ви донесат бирата. Освен това при всяко „Наздраве!“, за предпочитане с чешки акцент, трябва да гледате другите в очите. Цели седем години нещастие в леглото очаква този, който не направи контакт с очи. На лош късмет е и ако кръстосате ръце с някого от останалите, докато давате наздравица.

Туристките, които обичат тъмна бира, трябва да се въоръжат с търпение, защото сервитьорите и барманите трудно проумяват как може жена да си поръча тъмно пиво. Изненадващ стереотип за най-бирената държава в света.

И накрая, но не на последно място – наслаждавайте се на чешкото пиво, без да прекалявате и злоупотребявате, за да усетите вкуса на вековете. Na zdravi!

Снимка: iStock