В последните месеци сякаш стана повече от нормално някой от твоите познати (или познати на познати и така по същата линия) да остават без работа. Световна икономическа криза, намаляване на заплатите, безумна конкуренция… факторите са много.

До вчера, обаче, само си слушала за това, а изведнъж си в същата ситуация – от утре си свободна и веднага трябва да се позиционираш (при това правилно), на пазара за работна ръка.

Звучи тежко, именно защото понякога си е точно такова – да намериш своето работно място понякога изисква много нерви, лишения и търпение. Но нищо не е загубено. Ето какво ще ти помогне в търсенето на новото място.


По-малкото зло

Като за начало се раздели подобаващо с вече бившия си работодател. Което не означава - с бурни скандали. Дори и правата ти да са нарушени, недей да избързваш с емоционални изблици. Вместо това проучи трудовия си договор в дълбочина. Нерядко в случай на уволнение или съкращение ти се полагат обезщетения. Ако ти бъде отказано, не се колебай да потърсиш това, което така или иначе заслужаваш.

Дай си почивка

Преди да се впуснеш в търсене на по-доброто място, където ще оценят професионалните ти качества подобаващо, си дай почивка. В зависимост от това колко дълго си се мъчила на старата си работа, времето, за което психиката, а и цялостно организмът се реабилитира, е много различно. Не позволявай, обаче, съвсем да се демотивираш като се размотаваш до безкрай, убеждавайки се, че и без друго не ставаш за нищо… Според психолозите са необходими между една и три седмици, за да се почувстваш в перфектна форма за нови предизвикателства.

В точното време на точното място

Помисли за всички хора, които познаваш около работата си и които биха могли да ти помогнат в издирването на новата длъжност. Понякога това да си на точното място с точните хора, е повече от нужно за добрия старт. Ако си късметлийка, може дори да се окаже, че бившият ти работодател е готов да ти даде препоръки, които за щастие имат тежест. И най-важното – не е добре да разваляш отношенията си с хора, с които до вчера си работила. Никога не се знае къде ще се пресекат пътищата ви.

Колкото повече, толкова повече

…знания. Ако имаш нужда от преквалифициране или допълнителна квалификация, сега е моментът. Не само защото имаш цялото време на света само за себе си, но и защото това ще ти помогне да погледнат на теб с други очи. Все пак, за да се издигнеш в кариерата си, трябва да имаш необходимите знания и умения. Ако нямаш финановата възможност да се запишеш на специални курсове, просто си купи литературата, която ти е нужна, рови се в Интернет, срещай се с подходящите хора… и попивай. Понякога най-ценните неща са безплатни.

Мисле позитивно

Може да звучи като често срещано клише, но за да започнеш на чисто е много важно да прогониш лошите мисли и да се усмихнеш. Най-вече сами на себе си. Още повече, че наистина слънчевите хора винаги са предпочитани пред сърдитите.

Приеми загубата на старата работа като отличен начин да промениш живота си към по-добро и да започнеш да се занимаваш с това, за което винаги си мечтала.