Унгарски балет пристига в България със спектакъла "Кармина Бурана". Сегедският модерен балет създава пищно зрелище по музиката на едно от най-изпълняваните класически произведения и му дава съвсем различен живот. Той е част от програмата на ONE DANCE WEEK и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. 

Темите от средновековните поеми "Кармина Бурана" са същите, вечните, но сред впечатляващите декори сюжетът е друг. Варвари се борят за оцеляване върху руините на мъртва цивилизация. Животът е предопределено кратък. Едно момиче може да обича и да бъде щастливо, но Съдбата не цени красотата на момента. В това пътуване между инстинкти, страхове, ритуали, жестокост, смърт, радост и любов всички опознават човешката си същност.

Снимка: Tarnavölgyi Photography

Спектакълът е на 29 септември на сцената на Дома на културата "Борис Христов".

Балетът от Сегед е емблематичен с изпълнителски си стил, в който ефектната майсторска техника на артистите съжителства пълнокръвно със сценичните закони и с всички театрални средства спектаклите се превръщат в преживяване. Репертоарът включва танцови творби по класически композитори като Бетовен, Чайковски, Барток, Орф и Стравински наред с хореографии по съвременни автори.

Трупата изнася често пред млади хора въвеждащи в изкуството театрални вечери, с които възпитава вкус към театъра, танца и културата. За повече от 30 години Сегедският модерен балет е създал 126 спектакъл с над 200 унгарски и чуждестранни балетисти и е гастролирал в 29 страни. Носител е на много професионални награди.

Снимка: Tarnavölgyi Photography

Българската публика се среща за втори път със Сегедския модерен балет след гостуването му през 2016 г., което предизвика възторжени отзиви. Билети за "Кармина Бурана" се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.