Животът ми като мъж“ е забавната и разтърсваща история на отношенията му с жените на млад американец, чийто стремеж да се държи „мъжествено“ се сблъсква с нежната му момчешка природа. Връзките на Натан с Шарън и Лидия, на Питър с Морийн и Сюзън се наслагват и преплитат в една история за невъзможното съзряване, за безсилието на почерпаните от литературата принципи пред бездуховната действителност. Романът е написан с бляскавия език и неподражаемия стил на най-награждавания американски писател, признат още приживе за класик.

 
Американският писател Филип Рот печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга „Сбогом, Колумб“ (1959). „Провинциален живот“ (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството“ (1991), наградата ПЕН/Фокнър за „Операция лихвар“ (1993), Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ (1995) и наградата Пулицър за художествена литература за „Американски пасторал“ (1997). Следва Наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист“ (1989). През същата година получава Националния медал за изкуство в Белия дом, а през 2000 г. публикува „Петното“ – роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка.

За „Петното“ Рот получава втората си награда ПЕН/Фокнър, както и британската награда У. Х. Смит за най-добра книга на годината. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златния медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.