Да, знаем – любовта  е много важна, но понякога на всяка от нас й се иска да прекара време с приятелки, да поговори за женски неща и да изяде всичко калорично, за което се сети, без да изпитва каквито и да било угризения.

А какво по-подходящо за подобни прегрешения от вечер с близки дружки вкъщи или защо не – от кино в женска компания? Въпросът с избора на филм в този случай е повече от лесен – някоя сълзлива, любовна и романтична история, в която няма дори намек за бой, подводници или военни въпроси.

Ето и нашите предложения:

„Как да разбера” е лента с участието на Рийз Уидърпспун, Оуен Уилсън и Джак Никълсън. Ако ви вълнуват многото въпроси, свързани с любовта, живота и как да се справите в критичните моменти, това е филмът за вас. Не особено задълбочен, но сладък и бонбонест в стила на женските романтики, „Как да разбера” дава някакъв относително задоволителен отговор на въпроса – „Как да оправя живота си, когато всичко познато се е сринало”? Или ако искате – „Възможно ли е да се започне отначало?”.

Главната героиня е Луси – съвсем не сладка в смисъла на „Професия блондинка” жена, чийто живот се върти основно около спортната й кариера. Която, да, в един не особено весел етап се налага да прекрати.

От друга страна имаме Джордж Радисън – праволинеен бизнесмен, който се оказва съден за измама, докато едновременно с това се опитва да разплете сложните взаимоотношения с циничния си баща (Джак Никълсън). Имаме и спортистът Мати, който пък няма никаква драма нито със себе си, нито в живота си. В ролята е Оуен Уилсън, който е особено симпатичен като "леко" глуповат спортист и типичен женкар.

Съдбата среща Лиса и Джордж по един леко безумно клиширан начин. Останалото е… много разговори, малко разходки из града с множество куфари, едно посещение при психоаналитик,  любовен четириъгълник, и разбира се – много романтика.

Дали ще разберете как да разберете не знаем, но поне можете спокойно да си починете за едни 90 минути от вашето собствено ежедневие и да обърнете страницата с кино претенциите на буквата „Р” – като за „Разтоварване”.

В случай, че повече се вълнувате от въпроси от типа – възможна ли е връзка, в която има само и единствено секс, особено ако единият избраник за тази житейска далавера е сладък, колкото е Аштън Кътчър? Или ако предпочитате – ако е готина мацка... например - Натали Портман?

Отговорите на тези въпроси намираме в сладката романтична комедия „Просто секс” и историята на Ема и Адам - двама приятели, които са на път да съсипят отношенията си след среднощно „отклонение” в посока неприятелска (но и не вражеска) интимност. За да запазят взаимоотношенията си „сухи”, те установяват правила - без ревност, без очаквания, без скандали, без цветя и без милички обръщения. Всеки може да прави каквото си поиска, когато си поиска .И така до момента, в който не се влюбят.

Вероятно няма да бъдете изненадани от сюжета, затова пък ние винаги се радваме да погледаме съпруга на Деми Мур в някоя от типичните му роли.

Колкото до Натали Портман – след като спечели „Златен глобус” за драматичната си роля в „Черният лебед”, нямаме против да я видим в един весел и неангажиращ филм, какъвто е този.

Третото ни предложение е една българска лента с режисьор Ивайло Христов. „Стъпки в пясъка” е по истинската история на Слави – емигрант, напуснал България през вече далечната 1978г., но завърнал се в България. На летището той споделя с няколко случайни познати историята си – за детското си влюбване, прераснало в страстна любов, за неприятностите с милицията по време на социализма, за годините, прекарани зад граница и за причината да се върне в страната ни.

Филмът не се занимава с нова или оригинална тема, но предлага човешки прочит на една истинска история.

В лентата участват Иван Бърнев, Яна Титова, Асен Блатечки, Деян Донков, Велко Кънев, Башар Рахал.

Дали ще предпочетете да научите "Как да разберете", ще се доверите на наивното кредо  "Просто секс" или ще направите няколко "Стъпки в пясъка" - най-важното е да се забавлявате.

И трите филма вече са в киносалоните из страната.