След "Sofia Dance Week" есента, сега имаме шанса да се насладим на още един фестивал, посветен на съвременния танц и пърформънс. Името му е "Антистатик" и в дните между 2 и 7 април ще можем да гледаме петото му издание в София.

Стремежът на това начинание е да бъде платформа на авторски сценични форми, които представят най-новите тенденции и практики в граничните зони на изкуствата между танц, пърформанс, физически театър, визуални изкуства, музика и интерактивни формати.


За целта от немската столица идват четири солови представления. Те са дело на артисти от три континента, установили се в Берлин. Това са Елизабете Фингер (Бразилия) с физически експресивния и поетичен пърформанс „О.”; Зейна Хана от Бейрут, която във визуално-движенческа инсталация ще покаже как хореографията се превръща в картина. Тиан Ротевил, композитор и хореограф от Холандия, който съчетава музика, глас и движение, коментирайки всичко случващо се по време на изпълнението му в ритъма на соул-песен в “Soulsqueezing” . А Драгана Булут (Сърбия) ще въвлече публиката в истински търг на произведения на изкуството, поставяйки въпроса за тяхната стойност, за цената на материалното и нематериалното, за удоволствието от наддаването. Тя е позната на софийската публика като част от екипа на инсталацията „E.I.O”, който миналата година спечели международната награда за изгряващи хореографи Jardin d’Europe и закри 4-тото издание на „Антистатик”.

С „Velocity Pumps („Скоростни помпи”)” от Гисен идва пък българо-немският екип на Ива Свещарова заедно с Роуз Беерман и Теса Тайсен. Те приканват зрителите да проследят една комична и иронична игра на мускули, в която телата на младите изпълнителки преминават непрекъснато през различни пози от културизма и бодибилдинга.

Новата българска сцена

Петото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” ще представи и програма с най-новите представители на танца и пърформанса в страната.

Гараж Колектив” заедно с Галина Борисова отсега работят върху лекцията-спектакъл със заглавие „Ако нямате шедьовър, заемете се с нещо друго”.

Хореографът и танцьор Виолета Витанова работи със сценографа Венелин Шурелов и двамата изграждат пърформанс-инсталацията “Zoom In”, в която на фокус и в оптична игра на възприятията попада най-„анонимната” част на тялото – човешкият гръб.

Във фестивалната програма е включен и артистично – кураторският експеримент на Ива Свещарова и Вили Прагер с авторския им пърформанс „Музей на хигиената”. Те въвличат телата си в гранични ситуации и напрегнато взаимодействие, за да изпитат лимитите на неговата дисциплинираност и очертаят нови значения на понятието „хигиена”.

В партньорство с Платформа „Нови драматургии” по време на фестивала ще се състоят и срещи-разговор на зрителите с артисти от фестивалната програма и специален теоретично-образователен модул.

Общо дванайсетте фестивални представления ще бъдат представени на различни пространства из София като Център за култура и дебат „Червената къща”, Галерия „Райко Алексиев” и Театрална работилница „Сфумато”.