Почитателите на интерактивния театър ще могат да изследват природата на собствеността с женската формация She She Pop по време на седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър. Диалогичната пиеса Oratorio пристига от Германия на 14 ноември в Столичния куклен театър. Тя е създадена от артисти, които вече 24 години създават иновативни спектакли на социална тематика. 

She She Pop се ражда с една основна цел – да даде възможност на жени да режисират пиеси. През 90-те години в Университета за приложни театрални изкуства в Гисен мъжете доминират и някой трябва да направи решителната крачка към промяна на статуквото. Без колебание това правят членовете на групата She She Pop - Себастиан Барк, Йохана Фрайбург, Фани Халмбургер, Лиза Лукасен, Мике Матке, Илия Папатодороу и Берит Щумф, начело с творческия продуцент Елке Вебер. Името She She Pop се появява на шега – докато на малко представление изпълняват кавър версии на песни на ZZ Top, докато носят дълги залепени бради. Името се задържа и те нямат нищо против.

Още от първия ден всички членове на колектива са едновременно автори, драматурзи и изпълнители на своето сценично изкуство. Това, че са предимно жени, е централна точка в творчеството им и до днес – повече от двадесет години по-късно. Експериментът е другият елемент, който неизменно присъства в спектаклите ми. Резултатът е форма на театър, при която на сцената се вземат решения, начини на говорене и социални системи се тестват, а жестовете на речта и социалните ритуали се опитват, повтарят или отхвърлят.

Социалните теми са това, което ги вълнува най-много. В миналогодишната си постановка  „50 нюанса срам” She She Pop и гостите им изследват заедно договорните отношения, самотата, сливането, смъртта и трансформацията. Телата на изпълнителите и съдържащият се в тях срам служат като визуални учебни помагала по време на изпълнението. В София колективът ще представи най-новата си диалогична пиеса – Oratorio, която се занимава с темата за собствеността. Заедно с германския екип, на сцената ще са българските артисти Галя Борисова, Силвия Станоева, Цвета Балийска, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, Братан Братанов и музикантите Росен Захариев “Роко” – тромпет и Никола Петров – вибрафон. Ето какво споделиха те за спектакъла She She Pop пред Емилия Кирчева, специално за Ladyzone:

Как стигнахте до идеята да внесете светлина върху отношенията между хората и собствеността с пиесата си Oratorio?

Въпросът кой какво притежава и как се отразява това на личните биографии е много ценен за обсъждане в днешно време, когато собствеността има толкова голямо влияние върху състоянието на обществото – поне в Германия. Любопитни сме да разберем какво е положението в други страни. Разглеждали сме този въпрос в Мексико, Германия и Полша, а сега предстои и в България.

Вече сте представили Oratorio в Хановер и Люблин. Какви са впечатленията ви от представленията?

И в двата случая бяхме впечатление от това колко отворени са хората, които работиха с нас. Беше страхотно, че в Хановер имахме група, която събираше хора от всякакви възрасти, притежаващи най-различна собственост. Никой от тях обаче не беше артист и ни отне много време да ги научим на кратка хореография. В Люблин работихме с група млади артисти, които много бързо схващаха нещата, но всички бяхме на приблизително същата възраст и в същата малко или много несигурна ситуация. Направихме много различни представления в тези градове, затова е трудно да се направи сравнение, но всичките ни срещи бяха много ценни.

Изградили сте Oratorio като диалогична театрална постановка, която целите да развиете до мулти-гласова медиация. Как съумявате да въвлечете публиката да участва активно във вашите представления?

Това е изненада, ще видите. Уверени сме, че ще се получи.

Седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър „Временна реалност (VR)“ ще се състои между 11 и 17 ноември. В програмата влизат осем представителни на свободната сцена у нас спектакли от последната година и четири чуждестранни постановки от Франция, Израел, Германия и Великобритания. По традиция фестивалът ще предложи и богата паралелна програма със срещи, работилници, менторски програми и събития.