Броят на дните до началото на един от най-интересните филмови фестивали у нас - "София Филм Фест" стремително намалява, затова пък новините за лентите, които ще видим, са повече от чудесни:

За разлика от предните издания, тази година откриването (което е на 4 март в зала 1 на НДК), няма да бъде отбелязано с български фим. За сметка на това ще имаме шанса да гледаме едно от най-коментираните заглавия напоследък -  драматичния филм с участието на Натали Портман - "Черният лебед".

Историята за балерината, която тряба да се справи със собствените си демони по пътя към успеха, е от онези ленти, които те хващат за гърлото от самото начало до края и определено си заслужават да бъдат видени (и) на голям екран.

"Образите на тъмната и светла страна, които присъстват у всеки от нас, оживяват със страст и впечатляваща виртуозност – подобно белия и черния лебед в шедьовъра на Чайковски "Лебедово езеро". Героинята на Портман е балерина в трупата на "Линкълн Сентър" в Ню Йорк, ръководена от деспотичния Томас Лерой (Венсан Касел), който прави кастинг за двете противоположни главни роли в спектакъла. Нина е идеалният избор за Белия лебед, но се оказва прекалено перфектна за ролята на Черния лебед, защото танцува с техника - но не и със страст."

Според преобладаващото мнение на критици и специалисти, "изпълнението на Портман е откровение. До момента тя не е играла така обсебена от някаква идея героиня, нито пък се е изправяла пред по-голямо физическо предизвикателство – тренира балет 10 месеца преди началото на снимките. Актрисата достига невероятни крайности в изпълнението си и в същото време остава вярна на героинята си." "Черният лебед" получи номинации за "Оскар" в категориите за операторско майсторство и монтаж, като от особено значение за атмосферата на филма е и оригиналната музика на Клинт Мансел.

За ролята си на обсебената от балета Нина, Портман неслучайно спечели награда „Златен глобус”, а сега всички очакват да си занесе вкъщи още една престижна статуетка – малък, блестящ "Оскар". За високия коефициент на драматичност във филма гарантира и един от любимите ни режисьори – Дарън Аронофски, сред чийто филми са „Реквием за една мечта” и „Изворът на живота”.

Какво още?

Най-новият филм на Дани Бойл – „127 часа” - основен претендент за „Оскар” с цели 6 номинации. Ако се чудите кой беше пък този Дани Бойл, имаме две заглавия за вас: порязващият „Трейнспотинг” и любовно кармичният „Беднякът милионер”

В „127 часа” ще видим истинската история на катерача Арън Ралстън (Джеймс Франко), който се оказва хванат в капана на голям скален блок и 5-те жизнеутвърждаващи дни, в които той се опитва да оцелее. В саундтрака пее и Дайдо, която напоследък поизчезна от музикалната сцена, но пък винаги ще ни бъде симпатична.

Вижте също:

Зимен дар” на Дебра Граник -  един филм спечелил наградата на журито на “Sundance Festival” и разказващ с немалка доза напрежение за съзряването на една девойка;

Biutiful” – последният филм с участието на Хавиер Бардем, който всички очакваме с огромно нетърпение. История за вината, бащинството и любовта, филм за смъртта, но туптящ с радостта от ритъма на живота, той провокира неволното задаване на въпроса – животът и смъртта не са ли дотолкова невъзможни едно без друго, че на практика са едно и също нещо? Сигурни сме, че с режисьор като Алехандро Гонзалес Иняриту (знаем го от „21 грама”) и добрата актьорска игра на Бардем, няма да видим нещо, за което да съжаляваме;

Препоръчваме също „В един по-добър свят” на Сузане Биер  - филм за това можем ли да контролираме всичко, което ни се случва и което сполита останалите около нас?

Изпепелени” на Дени Вилньов пък е семейна история, която също ви предлагаме да не пропускате.

* Biutiful - неправилно изписване на английската дума "beautiful" - "прекрасно"; заглавието на един от нашите фаворити в програмата на София Филм Фест.