Новата година ще започне с мащабно събитие за хора с интерес към фотографията. На 12 януари с медийната подкрепа на bTV Media Group в София ще се проведе INSPIRATION PHOTO CONFERENCE. Международна конференция, която ще срещне българската публика с успешни имена от световната фотографска сцена и ще я потопи в различни теми и жанрове на фотографията. Целта на организаторите е събитието да вдъхнови българските фотографи да пренесат заниманията си на ново по-високо ниво. Запознайте се с изключително интересните лектори:

Карстън Питър (Carsten Peter) e многократно награждаван немски фотограф, който се увлича по крайностите на природата. Наред с награда EMMY и две награди от World Press Photo, той е награден и от фотографите на National Geographic за своята работа. Неговата лекция "Екстремна планета" ще ни преведе през изключителни приключения като спускане в активен вулкан, посещение на най-голямата пещера в света и преследване на торнадо.

Ману Брабо (Manu Brabo) е документален фотограф на свободна практика, който отразява военни конфликти. Носител е на награда Пулицър за фотография. По време на конференцията, ще изнесе лекция на тема "Джеронимо – предизвикателствата на военния фотограф на свободна практика", която ще ни потопи в предизвикателствата пред които се изправя човек, който иска да документира свидетелства за човешките несправедливости във време, когато медиите не рискуват да подкрепят подобни проекти.

Олег Оприско (Oleg Oprisco) от Украйна изгражда прелестни сюжети, които сякаш излизат от приказките. Забележителна особеност в неговата работа е, че той заснема всичко на лента. Това означава, че той реализира всичките си идеи преди да натисне копчето, а не след това зад компютъра. Креативността и красотата в неговите кадри му носят стотици хиляди фенове в социалните мрежи и той успява успешно да превърне тази творческа фотография в свое единствено занимание. Темата на неговата лекция, "Монетизирай креативността", ще е полезна за всеки, който иска да се отдаде на творчество и красота и да изкарва прехраната си от това.

Рафал Бояр (Rafal Bojar) се отличава с различен,  емоционален стил и неповторимо умение да разказва историите на хората по един изключително интимен начин. Снимките и видеоклиповете, които прави  не могат да оставят никого безразличен. Макар и да е базиран в Полша, работи по цял свят. По време на Конференцията той ще говори за изкуството да разказваш истории. На 13 януари ще проведе мастърклас, ЕДНО. ИСТОРИЯ. ГЕРОЙ, в който ще разкрие тайните си и ще помогне на участниците да открият своя собствен стил и път във фотографията.

Евгения Максимова работи и живее във Виена, Австрия. Нейната цел е да показва живота на другите, да комуникира социо-политическите модели и тенденции и да изследва последиците от тях върху обществото и културата. Понастоящем работи като фотограф на свободна практика. Сред нейните клиенти са GEO, National Geographic, Die Zeit, Moscow News, The Guardian, The Washington Post, Corriere della Sera и много други.

Фотографията е доказателство за времето, в което живеем. Именно това ще е и темата, която ще засегне Светлана Бахчеванова. Тя е основател на издателството FotoEvidence и документален фотограф с интерес към нарушените човешки права или социалната несправедливост. През 1989 г., след падането на комунистическия режим, Светлана се включва в работата на първият антикомунистически вестник Демокрация. Седем години по-късно се премества в Българската Телеграфна Агенция. През 2001 тя заминава за Ню Йорк, където основава FotoEvidence, издателство, чиито публикации често са използвани като доказателства за нарушени човешки права от неправителствени организации като Amnesty International, Human Rights Watch, UN и т.н. Някои от книгите публикувани от FotoEvidence са били избирани за "Най-добра книга на годината" от The New York Times, TIME, Smithsonian, Vogue, Photo-eye и Mother Jones.

Ладислав Цветков е мултимедиен репортер с дългогодишен опит в сферата на фотографията. Част е от екипа на bTV Новините. Ладислав отразява актуални събития като фоторепортер и е автор на множество видеоматериали за ефира на bTV. Автор е и на документални филми в една от най-популярните поредици за разследваща журналистика - bTV Репортерите, както и на телевизионни репортажи за bTV Новините. През годините снимки на Ладислав Цветков са публикувани в световни агенции, като "Франспрес", "Ройтерс" и ЕПА. Участвал е в множество изложби и е получавал награди, като сред тях е и изложба в рамките на Европредседателството, с която представи България през своя обектив. Темата на неговата лекция в рамките на събитието ще бъде "Фотография или видео? Един труден избор, но незаобиколима реалност за фоторепортерите".