Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI)  обяви песента "Havana" на Камила Кабейо (с участието на Йънг Тъг) за най-продавания дигитален сингъл в световен мащаб през 2018 г.

"Havana" е водещата песен от едноименния солов албум поп дивата, която стартира кариерата си от X Factor като част от женската банда "Fifth Harmony". Вдъхновена от влиянието на кубинското наследство на звездата, песента и последващия й  ремикс с испански текст от Деди Янки достигнаха номер едно в 95 страни. През юни 2018 г. Havana стана най-популярната песен на солов изпълнител в платформата на Spotify с 888 милиона стрийминга. До момента завладяващата с танцувалния си ритъм мелодия е излъчена над 2,6 милиарда пъти по всички платформи в световен мащаб.

"Havana наистина е изключителен хит на годината. Феноменалният успех, който изстреля тази песен, продължи да се изгражда и надгражда до изключителен рейтинг, оглавявайки една след друга класациите и водещите плейлисти. Камила Кабейо е съвършен пример за изпълнител, който се е потопил в своите музикални корени, за да създаде свой собствен уникален звук и да достигне до сърцата на феновете по целия свят", заяви Франсис Муур, главен изпълнителен директор на IFPI.

Вторият най-продаван сингъл - "God's Plan" на Дрейк, излезе през януари 2018. Песента от албума Scorpion постигна множество глобални стрийминг рекорди, включително най-голям брой слушания в първия ден от качването си в Spotify. В Apple Music песента достигна над 14 милиона стрийминга още в началните часове на дебюта си и повече от 60 милиона през първата седмица след издаването си. 

"Shape of You" на Ед Шийрън е третият най-добре продаван сингъл за изминалата година.  Песента заемаше първо място в класацията през 2017-та и успя да запази своята силна позиция и през следващата година. Това е водещият сингъл от албума на талантливия британец, който се превърна в бестселър  в много страни.

Класацията за най-продаваната песен през 2018 г. е втората от световните класации на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), след обявяването на Дрейк за Артист на 2018 г.

Вижте Топ 10 на световните дигитални сингли за 2018 г. 

1. Camila Cabello (feat. Young Thug) – Havana

2. Drake - God's Plan

3. Ed Sheeran - Shape Of You

4. Ed Sheeran – Perfect

5. Maroon 5 (feat. Cardi B) - Girls Like You

6. Luis Fonsi (feat. Daddy Yankee) – Despacito

7. Tia Ray - Be Apart

8. The Chainsmokers & Coldplay - Something Just Like This

9. Marshmello & Anne-Marie – FRIENDS

10. Post Malone (feat. Ty Dolla $ign) – Psycho

IFPI Global Digital Singles Chart е единствената класация в света, която проследява и обобщава позициите на песните в аудио стрийминг, стрийминг на видео и резултатите от постоянните тегления на музика в световен мащаб. Класацията се базира на реализираните дигитални продажби на свалени онлайн сингли и видео on-demand, както и на осъществения аудио-стрийминг на песните през цялата календарна година, като използва методика за комбинирано измерване на данните от тези дигитални продажби и ползвания в глобален мащаб и обобщава  резултата в специален еквивалент за глобално дигитално потребление (global total converted track equivalent).