.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Танцът на дервишите - артистичен начин да се свържеш с Всевишния

| преди 3 години
дервиш
Снимка: iStock
Зия Азази представя „Нео дервиш” в театър „Иван Вазов” на 26 и 27 юни, под съпровод на жива музика

Зия Азази е световно известен хореограф, роден в Турция, но понастоящем живее в Австрия. Той практикува танца на дервишите, който ще представи в своя нов проект „Нео дервиш” в театър „Иван Вазов” на 26 и 27 юни, под съпровод на жива музика.

Дервиш означава „влюбен в Господ и в живота”. Според Азази по време на танц човек най-добре може да оцени съществуването си на земята и да потърси смисъла отвъд. По време на въртенето не виждаш външния свят и се обръщаш плътно, навътре към себе си, ставаш интуитивен и започваш да разбираш себе си като човешко същество много по-добре.

Дервишите са наричани още танцуващите мъдреци. Техният танц е артистичен начин да се свържат с Всевишния. Ритуалът е позабравен, а там, където все още се практикува, е абсолютно традиционен. Зия Азази се опитва да пренесе тази древна практиката в ежедневието на хората. Той търси нов подход към въртенето, запазвайки древните принципи, но служейки си с непознати техники. По този начин танцът на дервишите би станал по-атрактивен и разбираем за повече хора, според хореографа.

В тази съвременна арт промяна само целта остава същата – да се огледаш в себе си, да прекрачиш границите на тялото си и да откриеш нови измерения за своите емоции.  

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?