Българският уеб сайт “Аз чета” и националната Буккросинг общност организират на 23 април 2015 г. мащабно литературно събитие, чиято цел е да бъде “освободен” възможно най-голям брой книги в страната и по този начин да превърнат книгите и четенето в активна част от ежедневието на градовете и хората в тях.

В рамките на кампанията тази година се организира и детски конкурс по рисуване за ученици от I до IV клас под надслов "Книги - пътешественици". Малките творци могат да развихрят въображението си, като представят как свободните книги пътешестват по света в търсене на нови читатели. Крайният срок за изпращане на творбите е 24 април на адрес гр. София п.к. 1799 - до поискване за Милена Тошкова Златарова.

Няма ограничения за материалите, инструментите или техниката на рисуване, като е препоръчително рисунките да са цветни. Ще се приемат творби в размер А4 и размер А3. Всяко дете може да участва с една рисунка. А наградите са комплекти от книги осигурени от издателствата Фют, Софтпрес, и Millenium. Допълнителна информация и пълните условия за участие може да прочетете тук.

“След успеха на миналогодишната кампания много хора научиха за Буккросинг, увеличи се броят на безплатните библиотеки на доброволен принцип в цялата страна. Получихме много положителни отзиви от читатели, които са намерили и регистрирали пътуващите книги. Надяваме се тази година в инициативата да се включат и повече хора от други градове в страната”, споделя Милена Златарова, координатор на инициативата и редактор в сайта “Аз чета”.

За да се осъществи кампанията, като участници са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече всички любители на книгите. Единственото, което те трябва да направят, е да регистрират всички книги, които желаят да “освободят”, на сайта www.bookcrossing.com, откъдето ще получат уникален дентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепят върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да “пуснат книгата на свобода” в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

Успех и приятно четене.

Всички желаещи да се включат в инициативата могат да поучат допълнителна информация и насоки за регистрацията на своите книги на линка azcheta.com или на email: [email protected]

За София организаторите набират и доброволци за регистрацията и разнасянето на дарените книги. Повече подробности може да научите тук.