Когато гледа „Цар Лъв“ Ники (на 5 години), се разплаква... Случва се на сцената, в която Скар хвърля от високата скала на клисурата Муфаса. Тя гледа филма с майка си, която през цялото време й чете субтитрите. Ако малко се забави, нетърпеливата Ники я подканя – „Хайде!“. Въпреки че знае историята, малко се страхува, докато лъвовете се бият, но интересът й е силен през целия филм.

Марти е на 8 години, филмът му е забавен, въпреки че леко се изморява с четенето. Някои от по-дългите диалози му се виждат скучни, но по-динамичните сцени гледа с широко отворени очи. Бил е и други 3D филми и това не го натоварва.


Във филма Дария харесва най-много музиката (през целия ден след това не спира да си пее "А уинга уе, а уинга уе) и това че е с... живи (според нея) лъвове. Продукцията е със супер качествена анимация, заснета по нова за киното технология. Това 6-годишното момиченце няма как да знае. Но знае историята, защото е гледала филмчето, а и са й чели книжки, което е предпоставка за лек момент на отегчение. Залива се обаче с глас от смях на сцените, в които главни участници са Тимон и Пумба.



Да заведа ли детето си на новия „Цар Лъв?“ – това може би ще се запитат много родители във връзка с предстоящата предпремиера на 18.07 и премиера на 19.07 на 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX в дублирана и субтитрирана версия. Това е много красив филм с много красива музика. Припомняме, че за продукцията дадоха гласовете си Доналд Глоувър (Симба), Бионсе (Нала), и др. Ако все още не сте участвали в нашата игра с награди, в която ви питаме кого бихте искали да озвучите – направете го сега. Очакват ви страхотни награди!

Филмът пренася сред красотата на Африка и това може би е най-бързият начин да стигнете до скали, клисури и пустини, които иначе са толкова далече. Чрез 3D технологията можем напълно да се потопим в този свят, да почувстваме топлината на изгряващото над саваната слънце и, да чуем лъвския рев дори. Но впечатляват ли се децата от това и интересен ли ще бъде за тях филмът? Съдейки по реакциите на деца на различна възраст, да. Историята е позната, макар и разказана по малко по-различен начин и разчитайки на различни ефекти. Това може да е предпоставка на децата да им е малко скучно – добре познатото е пред тях на големия екран. Ако искате да чуете гласовете на актьорите – гледайте субтитрираната версия, но ако водите дете с вас, бихме препоръчали дублираната, дори и малко да се загуби от ефекта. Ако четете на детето до себе си, докато гледате 3D версията, имайте предвид, че леко наклонената към детето глава ще е предпоставка текстът да се размазва. просто се губи фокуса към картината при тази по-различна гледна точка. 

Снимка: Forum Film Bulgaria

„Цар Лъв“ не е типичното филмче, което да улавя детското внимание с комични ситуации и смешни запомнящи се лафове. Не харесваме клишето „Каква е поуката от приказката?“, но филмът определено има на какво да научи децата – справедливост, смелост, отстояване на мнението, смелост, доброта, приятелство и др. Така че деца, или не – просто го изгледайте. „Цар Лъв“ е поредното добро и красиво нещо, което може да поемете чрез зениците си.