Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ ни запознава с Алан Карлсон в навечерието на неговата стогодишнина, станала повод за грандиозно парти, на което са поканени местни величия и журналисти. Лошото е, че Алан не иска да се предаде. Тържеството го отегчава до болка, той скача през прозореца и... се завръща в миналото, за да се сдобие с цял рояк преследвачи. Междувременно вечеря с президента Хари Труман, пътува на автостоп с Уинстън Чърчил и дори споделя приключение с кораб с жената на Мао Цзедун...

Предлагаме ви кратък откъс >>>

 



 

– Кои сте вие, кой ви изпраща и каква е целта на театъра, който разигравате?
Алан не успя да отговори, защото в следващия момент вратата се отвори и вътре влетя истинският маршал Мерецков, който изкрещя, че двамата мъже в средата на стаята са затворници от трудов лагер и готвят атентат срещу министър-председателя.

За момент в стаята имаше прекалено много маршали и адютанти за двамата войници с картечниците. Но веднага щом министър-председателят косвено потвърди, че новият маршал е истинският, войниците отново се съсредоточиха върху мошениците.

– Спокойно, уважаеми Кирил Афанасиевич – каза Ким Ир Сен. – Положението е под контрол.
– Ти ще умреш! – изрева разгневеният маршал Мерецков, когато видя Алан, облечен в маршалската му униформа и окичен с медали.
– Да, всички казват така – отговори Алан. – Първо младият Ким, после министър-председателят, а сега и вие, господин маршал. Единственият, който все още не е поискал смъртта ми, сте вие – каза Алан и се обърна към госта на Ким Ир Сен. – Не зная кой сте, но мога ли да се надявам, че ще имате различно мнение по въпроса?
– Със сигурност не – отговори гостът и се усмихна. – Аз съм Мао Дзъдун, вожд на Китайската народна република, и не изпитвам симпатии към някого, който иска да навреди на моя другар Ким Ир Сен.
– Мао Дзъдун! – възкликна Алан. – Каква чест. Макар че скоро може и да се простя с живота си, моля ви, предайте поздрави на прекрасната си съпруга от мен.
– Познавате ли жена ми? – попита Мао Дзъдун изненадан.
– Да, ако междувременно не сте се оженили отново, тъй като имате този навик. Срещнах Дзян Цин в провинция Съчуан преди няколко години. Поразходихме се из планината заедно с едно младо момче – А Мин.
– Вие ли сте Алан Карлсон? – попита Мао Дзъдун смаян. – Спасителят на жена ми?

Херберт Айнщайн не разбираше какво точно се случва, но му стана ясно, че Алан имаше девет живота и че сигурната им смърт беше на път да се превърне в нещо друго – отново! Не трябваше да допуска това! В следващия миг Херберт вече действаше под влияние на шока.

Повече за автора >>>

 

Авторът: След дългогодишна кариера на журналист и продуцент Юнас Юнасон се посвещава на литературата и създава този шеметен бестселър, спечелил четири авторитетни награди! Премиерата на едноименния филм в Швеция ще се състои на 25 декември, 2013 г., а от началото на 2014 г. екранизацията ще забавлява публиката и в други европейски страни.

Днес тази блестяща историческа сатира е преведена на 35 езика и се радва на тираж от 4.5 милиона екземпляра

От Colibri, цена 18лв.