"Музейна галерия за съвременно изкуство" (ул. "Оборище" 10) ще открие сезона с цяла "инвазия" от важни артисти от острова. И не само това.


На гости ще дойде сър Питър Блейк. Ако не знаете кой е той - освен любимец на "Бийтълс",  Блейк е признат за основоположник на британския поп арт. Художникът със силно влияние и оригинален почерк ще бъде представен със сериите „Paris Suite” и „Venice Suite”, както и с поредица от сериграфии, пресъздаващи в поп арт стилистика любимите идоли на артиста като Елвис Пресли, Бриджит Бардо, Мерилин Монро, ливърпулската четворка от „Бийтълс“ и дори Кейт Мос, чийто портрет е подписан лично и от самата звезда.

Питър Блейк пристига от студиото си в Лондон, придружен от съпругата си и арт мениджъра си. Програмата на артиста у нас включва още лекция пред студенти в Национална художествена академия (29.09.2011/18.00ч.) и участие в урок с децата от Арт школата на МГМИ.

Освен това - Аниш Капур, Марк Куин и (отново) Деймиън Хърст.

Аниш Капур се превърна в един от най-влиятелните и значими художници на този век, спечелвайки  международно признание в света на изкуството. След като стана лауреат на тазгодишната Японска императорска награда за изкуство, британският художник от индийски произход е устремен към следващия си творчески триумф – завършването на огромната статуя в чест на Олимпийските игри през 2012г. в Лондон.

Провокаторите от английската столица Деймиън Хърст и Марк Куин пък са пряко свързани с изявите на групата „Млади британски художници” от началото на 90-те. За кратко време попадат в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство и стават световно известни.

Творческите им идеи, претворени в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки, фотографии поставят екзистенциални въпроси за идентичността и стойността на изкуството.

Всичко това - в Музейна галерия за съвременно изкуство - София.

Ако искате да надникнете "в малка част от изложбата" - разцъкайте снимките горе.