За първи път в своята 7-годишна история София Диша ще се проведе на големия столичен булевард „Александър Стамболийски“ (от пл. „Св. Неделя до бул. „Христо Ботев“), който ще бъде затворен за автомобилно движение. 

Така последната неделя на август (28 август) ще срещне за четвърти път през 2016-а хората с градската култура, активния начин на живот, творческите индустрии и важните социални каузи.

Фестивалът започва традиционно в 16 ч. и ще продължи до 22 ч. с музикална сцена, изложби, литературни четения, филмови прожекции обединени в творческата зона. София Диша отново ще акцентира върху видимостта на  образователните и социални инициативи и каузи.

В творческата зона ще бъдат представени изложбите – смесена техника на Георги Маринов, инсталацията „Union” на Стоян Николов-Зиков, интерактивната инсталация „Гейши и маски” на Захари Попов, както литературни представяния на автори от „Жанет 45” – Радослав Чичев, Антон Терзиев, Константин Трендафилов, Никола Михов и Иван Димитров. 

Книжен център “Greenwich” ще представи новата книга на Мирослав Пенков „Щъркелите и планината”. В специалния корейски кът в зоната ще има четене на корейска поезия и изпълнения на самунлори – традиционни корейски барабани. В танцовата част на програмата ще откриете карнавална и афро самба, а “Flava House” ще организира два танцови уъркшопа.

Изключително интересна ще е филмовата програма със селекция късометражни филми от NoBlink! Media. Късометражни филми на млади български режисьори, студенти от Майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, някои от които вече и с награди, ще гледаме на открито. Акцентът на филмовата програма в тази неделя ще бъдат дебютни, отличени или непоказвани български късометражни заглавия.

Любимата на посетителите, спортната зона тази неделя ще превземе булевард „Стамболийски” и предложи за всички свободно ползване на мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. На разположение на посетителите ще има стена за катерене с инструктори.