През април почитателите на магическия свят на Дж. К. Роулинг очакват новия филм от поредицата „Фантастични животни“. Ни колкото по-близо е премиерната дата 15 април, толкова по-съмнително изглежда поредицата да има някакво бъдеще.

Аз съм почитател на „Хари Потър“, но със съжаление трябва да призная, че прекратяването на филмите ще бъде по-скоро милост, отколкото трагедия. През последните 7 години проблемите се трупаха един след друг и тук ще изведа седемте причини, поради които не виждам как тази поредица може да постигне нещо друго, освен да ни разочарова повече.

Причина 1: Вече знаем какво ще се случи

Не, нямам предвид, че историята е предвидима. Сюжетът на третия филм от поредицата буквално изтече. Вече знаем всички разкрития и обрати във филма, така че няма какво да ни изненада приятно (като в първия филм) или неприятно (като във втория).

Снимка: Screenshot / YouTube

Вече нямаме и утехата на това да се надяваме, че изтеклият сценарий е фалшив – кадрите от трейлъра потвърдиха, че нещата, които прочетохме, са тези, които ще видим във филма.

Причина 2: Има два вида фенове на „Хари Потър“

Едните са тези, които харесват книгите, а другите са тези, които харесват филмите. Не би трябвало да има разлика, но има, защото романите на Роулинг и екранизациите по тях доста се различават. Проблемът дойде още с първия филм, когато повечето фенове на филмите излязоха разочаровани. „Фантастични животни и къде да ги намерим“ нямал същата атмосфера като филмите за Хари Потър. Липсвал им Хогуортс, куидичът и училищните униформи.

Снимка: Screenshot / YouTube

Вторият филм опита да поправи това и създателите вкараха колкото се може повече препратки към оригиналната поредица, но и това се провали. Почитателите на книгите не можаха да простят няколко огромни разминавания, добавени, за да задоволят почитателите на екранизациите.

Причина 3: Това не е книга

Магията на „Хари Потър“ се роди на хартия, преди да стане филм. Книгите винаги са били важна част от Потър манията, дори за феновете на филмите (как иначе ще запълват дупките в сюжета, оставени заради ограниченото време?).

Снимка: Screenshot / YouTube

„Фантастични животни“ не е по книга и идва директно на екрана, а заради това част от магията на оригиналната поредица се губи. Най-важната част всъщност, както показват резултатите в бокс офиса.

Причина 4: Забавиха се твърде много

Първият филм от поредицата излезе през 2016 г. и очаквахме да гледаме последния до 2024 г. Сега обаче тепърва чакаме да излезе третият от петте филма.

Снимка: Screenshot / YouTube

Дългото чакане успя да потуши и малкото вълнение, което имахме преди около 4 години, когато излезе „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“.

Вижте следващите причини, сред които са обвиненията в трансфобия срещу Дж. К. Роулинг. >>>

 

Причина 5: Обвиненията в трансфобия срещу Дж. К. Роулинг

Позициите по отношение на пола, които Дж. К. Роулинг, авторката на поредицата и на сценария, сподели, отблъснаха доста хора от творчеството ѝ.

Снимка: Screenshot / YouTube

Отделно от това студиото и част от актьорите също опитаха да се разграничат от създателката на най-популярната литературна поредица в света, което допълнително отблъсна дори тези, които не смятат, че Роулинг греши.

Причина 6: Уволнението на Джони Деп

В поредицата Джони Деп изпълняваше ролята на черния магьосник Гелърт Гринделвалд. Съвсем неочаквано обаче, още в началото на работата по третия филм, актьорът беше уволнен и заменен с друг.

Снимка: Screenshot / YouTube

Заради несправедливото отношение срещу Деп (имайте предвид, че той не е осъден за нищо!), хиляди фенове се зарекоха да не отидат да гледат „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“. И ще го изпълнят. А продуцентите не могат да разчитат само на феновете на Мадс Микелсен, колкото и талантлив да е актьорът, защото просто не е толкова популярен като Джони Деп.

Причина 7: На Дж. К. Роулинг просто вече не ѝ пука за света на „Хари Потър“

И, казвам го като огромен почитател на „Хари Потър“, така е по-добре. През последните 22 години и критици и фенове не оставяха Роулинг на мира с въпроси и критики. Сега писателката работи по новата си поредица, която по нищо не отстъпва на „Хари Потър“. Тази година чакаме шестият роман от поредицата за Корморан Страйк. И макар книгите да не могат да се доближат до успеха на романите за Хари Потър, Страйк вече е сред най-популярните литературни детективи в света.

Снимка: Screenshot / YouTube

В началото не беше така. Когато „Фантастични животни и къде да ги намерим“ излезе през 2016 г., Роулинг беше много ентусиазирана. Дори написа поредица много интересни текстове, които ни въвеждат в магьосническата култура в Америка. След филма отговаряше на въпроси и обясняваше нещата, които не ни бяха станали ясни.

Днес най-много да каже, че филмът е „зашеметяващ“ или че „ще останете изненадани“. Почитателите ѝ вече се питат дали тя е работила по сценария на най-новия филм. И ако за една малка част от почитателите отсъствието на Роулинг е плюс, то за по-голямата част от зрителите е огромен минус. Защото никой няма право да разказва истории за Хогуортс и света на магьосниците, освен жената, която го създаде.

Този април ще гледаме „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“, това е ясно. Но никой не може да предскаже дали някога ще видим останалите два филма, които бяха планирани в началото.

  • "Долче и Габана" се отказва от използването на животински кожи през 2022 г.
  • "Теленор" България променя името си на Yettel
  • Най-популярните бебешки имена за 2022 г.
  • 10-те неща в секса, които ще са тренд през 2022 г.
  • Натали Трифонова очарова зрителите с изумруденозелена рокля
  • Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще гостува през лятото в България
  • Внимание, шампиони! Днес е Денят на отказването от новогодишните обещания
  • Кои филми да очакваме през първата половина на 2022 г.?
  • Най-добрите музикални фестивали в Европа през 2022 г.
  • Средиземноморската диета е най-добрият хранителен режим за 2022 г.