Точно преди 25 години беше излъчен първият епизод на сериала "Приятели". През следващите десет години ситуационната комедия за шестима приятели, които живеят в Ню Йорк, успя да покори целия свят и се превърна в най-гледания и обичан комедиен сериал на всички времена.

И тъй като живеем във време, в което много сериали от близкото и малко по-далечно минало получават нови версии ("Пълна къща", "Досиетата Х", "Туин Пийкс", "Бягство от затвора"), хората постоянно се питат кога ще видим нови епизоди с Чандлър, Моника, Джоуи, Рейчъл, Рос и Фийби. Отговорът е... никога.

Неотдавна създателката на сериала Марта Кауфман потвърди, че няма планове и не желае нито да има нови епизоди, нито да има дори специален епизод, за който да се съберат актьорите.

Снимка: Getty Images

Не бързайте да съжалявате за това. Да, и аз като голяма част от феновете на сериала (и като човек, който го гледа постоянно) искам поне още един епизод, поне още една среща с любимите персонажи. И въпреки това осъзнавам, че всеки опит за завръщане ще е пълен провал.

Не е възможно да има завръщане на "Приятели", защото младежите от сериала вече не съществуват

"Приятели" ни показа историята на шест млади човека, които се опитват да извоюват своето място в света. Те се борят за по-добра работа, търсят любовта, учат се да бъдат по-добри приятели и родители. И това е нормално за хора на по 30 години, но днес всички актьори от "Приятели" вече са прескочили 50-те.

На никого няма да му е приятно да види напълнелия Чандлър, побелелия Джоуи, състарените Моника и Фийби. Това няма да са приятелите, които познаваме от екрана, а ще са като техни карикатури (единствено Дженифър Анистън изглежда изненадващо добре за възрастта си).

Снимка: Getty Images

Завръщането на "Приятели" трудно ще се превърне в хубава комедия, но пък ще стане страхотна драма. Снощи изложих пред жена си как виждам завръщането на "Приятели" като драматичен пълнометражен филм (Джоуи продължава да си търси работа като актьор, макар да е на 50, Фийби се е самоубила, Рос и Рейчъл са се скарали за пореден път и вече дори не си говорят, Чандлър е напуснал Моника за по-млада жена, а тя самата е напълняла отново) и на нея никак не ѝ допадна. Не мисля, че на някого би му харесало да гледа нещо такова (всъщност, признавам си, на мен малко).

Сигурен съм, че макар всички да сме гледали актьорите от "Приятели" в други неща, трудно можем да свържем състарените им образи с тези от сериала и за нас те винаги ще останат 30-годишни и пълни с живот.

Не е възможно да има завръщане на "Приятели", защото живеем в друго време

Другата причина да е по-добре "Приятели" да си остане завършен е същата, поради която мисля, че комедията като цяло умира в днешно време - никога не знаеш кого ще обидиш.

Макар да е само на 25 години, сериал като "Приятели" ще се сметне за абсолютно неуместен в днешно време. Вече попаднах на няколко статии, в които се обяснява колко хомофобски е сериалът, заради шегите с бившата жена на Рос, която стана лесбийка. Шегите с някогашното тегло на Моника пък се считат за обида към пълните хора. Да не говорим пък, че нито един от приятелите не е чернокож.

Снимка: Getty Images

В сериала има и доста сцени, които ще бъдат обявени за сексистки - когато Чандлър целуваше всички момичета, за да прикрие, че излиза с Моника или пък епизодът, в който Джоуи разкопча сутиена на Фийби само с едно замахване.

Тези неща сега ще са точно толкова забавни, колкото преди 20-25 години, но със сигурност ще се намери една или друга група, която да се обиди. Комедията днес трябва да е супер предпазлива, а това убива всичко забавно.

Не е възможно да има завръщане на "Приятели", защото всички ще бъдем разочаровани

И накрая трябва да признаем, че колкото и добре да се справят сценаристите на евентуалните нови епизоди, ние със сигурност ще бъдем разочаровани. Сериалът "Приятели" е толкова велик и забавен не само заради хумора си, а и защото вече се е превърнал в легенда. Много от нас са живели дълго с героите, гледали са епизодите многократно и изпитват удоволствие от сериала не заради това, което се случва на екрана, а просто защото съществува.

Снимка: Getty Images

Новите епизоди ще разрушат този почти свръхестествен ореол около сериала и ще го принизят просто до поредния супер хит от 90-те, който бива съживен за няколко незадоволителни епизода.

"Приятели" е перфектен така, както е в момента. Като почитател на сериала заявявам, че не искам да има нови епизоди или дори само един специален епизод събиране. "Приятели" приключи през 2004 г. и така трябва да си остане.