Четвъртото издание на фестивала за съвременен танц "Sofia Dance Week" ще се случи в дните между 26 септември и 1 октомври.

Тази година ще можете да се насладите на спектаклите в 5 различни зали (Зала 1 на НДК, Софийска Опера и Балет, Сълза и Смях, Музикален театър и Младежки театър).

Един от основните акценти на програмата е спектакълът A.S.A - първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на Програма "Култура" на Европейската комисия, който всъщност ще открие четвъртото поредно издание на фестивала (премиерата у нас - днес - 26 септември, 19:00 часа в Младежки театър).

Заглавието A.S.A е абревиатура от "Average Speed of Answer" (средна скорост на отговор). Шоуто е по концепция и хореография на Живко Желязков, а за постановката са селектирани танцьори от различни краища на света. Участниците в проекта са избрани на последователно проведени кастинги в Будапеща, Каунас и София.

A.S.A е пътешествие, което преминава през различни области от нашия живот, простиращи се от физическото "земно осъзнаване" до абстрактното "космическо съзнание". Какви са новите предизвикателства пред нашата лична организация в прехода от индустриалното към информационното общество – това са въпросите, които спектакълът отправя към публиката.

"Танцьорите са наистина много различни. И това не е свързано само със собствената им култура. Те имат различни физически качества и реакции, имат свои индивидуални нагласи и представи за танца. Посоката, в която ще се движи този проект, е да изкара тази индивидуалност, да запази точно това различно, което се крие в тях. А това ще обогати спектакъла и от гледна точка на естетиката – един по-широк спектър от изразни средства, както и тяхното нетипично и многопосочно реализиране", сподели хореографът на A.S.A, Живко Желязков.


Специално за най-големите почитатели на съвременното танцово изкуство, организаторите на фестивала са подготвили фестивален билет 6 + на стойност 50 лева, който освен достъп до цялата фестивална програма, дава достъп до "зад кулисите" на Sofia Dance Week, както и до всички фестивални партита и други изненади.

Цените на билетите са в ценовия ранг от 10 до 40 лева.