Дните до началото на Sofia Design Week стават все по-малко и затова ви представяме един проект, който ни се струва доста любопитен. Името му е “Judge A Book by Its Cover” (съди книгата по корицата - англ.ез.) и всъщност се фокусира върху дизайна на книжни корици в Хърватия от времето на бивша Югославия (1950-1990 г.).

Как се променя визията на книгите през тези години в рамките на федерацията, какво им влияе и кои са истински интересните попадения сред тях?

Зад него стоят графичните дизайнери Лана Кавар (която тази година е част от кураторския екип на Sofia Design Week) и Нарциса Вукойевич. Двете преравят над 10000 книги в обществени библиотеки, архиви, частни колекции и книжарници за книги втора употреба. В крайна сметка свеждат селекцията си до сравнително скромните 500 книги, които бяха изложени за първи път миналата година в Обществото на хърватските дизайнери в Загреб.

Добавяме и изложбата “Проект на годината – полски дизайн” в Полския институт в София, където са представени най-интересните работи на полски автори, излъчени чрез конкурс. Откриването е на 29 май, 18 ч. и ще бъде придружено от лекция на тема "Полският графичен дизайн от европейска перспектива", представена от Mихаел Окрай - куратор, мултидисциплинарен дизайнер и дизайн критик.