Говорителя на мъртвите” е втора книга от легендарната сага за Ендър, призната за една от най-добрите поредици на всички времена. Романът е носител на наградите „Хюго” и „Небюла”, а авторът - Орсън Скот Кард, е единственият, печелил най-престижните отличия за фантастика в две поредни години.

Орсън Скот Кард е сътворил един цялостен и задълбочен свят, изпълнен със съчувствие и човечност. Една от значимите книги в жанра, в която въпреки огромните разлики помежду си, разумните същества се стремят да намерят общ език, защото единствено общуването прави възможно разбирането и приемането на чужденеца.

Ето и за какво се разказва: три хиляди години са изминали, откакто Андрю Уигин печели войната срещу бъгерите. Той погубва цялата им раса, без да знае, че битката, която води е истинска. Някога, прославян като спасител, Андрю остава в човешката история като Ендър Ксеноцида – унищожителят на единствената открита извънземна цивилизация.

Осъзнал чудовищните последствия от делото си, Ендър решава да прекара живота си в скитане, като говори от името на мъртвите, разказвайки за живота им, за техните болки и радости, постижения и провали, обличайки в слова смисъла на човешкото съществуване. Така се превръща в Андрю – Говорителя на мъртвите.

За тези три хиляди години човечеството се е разпръснало из цялата вселена, а Ендър странства от планета на планета, за да говори от името на мъртвите. Поради особености в космическите пътувания, Ендър е на не повече от трийсет и пет години.

Все пак една Царица на кошер е оцеляла при Ксеноцида. Тя може да възроди бъгерите – социално организирани разумни същества, които не представляват опасност за човечеството. Ендър носи нейния пашкул по време на пътуванията си. Той търси подходяща планета, на която тя би могла да възстанови своя вид.

На планетата Лузитания е открита нова форма на разумен живот – пекениносите – странен вид, в много ранен етап на развитие. Това откритие е уникален шанс за Ендър да изкупи своя огромен грях. Пекениносите, наричани от хората „прасенца”, са интересна и обвита в мистерия раса, чийто жизнен цикъл е подвластен на един полуинтелигентен вирус, опасен за човека.

Но едно странно недоразумение би могло да доведе до нова война. И Ендър е единственият, който има необходимите умения и знания да я предотврати.

Иначе Орсън Скот Кард е роден в Ричланд, щата Вашингтон. Израснал е в Калифорния, Аризона и Юта. Прекарал е две години в Бразилия като мисионер на Мормонската църква. Завършил е Бригам Йънг Юнивърсити и Университета на Юта. Живее в Грийнсбъро, Северна Каролина, и има 5 деца. Поредицата му за Ендър става емблематична и категорично затвърждава името на Кард сред най-добрите в жанра.

Орсън Скот Кард пише фентъзи и пиеси, автор е и на две книги, посветени на писателския занаят.
На 1 ноември 2013 г. предстои филмовата премиера на „Играта на Ендър” с участието на Харисън Форд, Бен Кингсли и Ейса Бътърфилд в ролята на Ендър.

От издателство "Ера"