Да. В момента навън е студено и неприятно, но всички знаем, че и това е до време. И докато чакаме да се постопли, можем да си помечтаем за по-добрите дни, в които няма да бързаме да се приберем вкъщи, ами ще имаме енергия да си намираме по-разнообразни емоции.

Не е задължително да си докараме горните, като сменим семейния си статус или се пробваме с други грандиозни промени. Можем просто да отидем на концерт.

Хората, които не могат да се въздържат да не си потропват ритмично с краче, затъкнали в ушите си слушалки, докато отиват на работа или приготвят вечеря за любимия/ата, знаят за какво говорим.  За тяхно щастие се очертава една топла пролет, изпълнена с доволно разнообразие от концерти. И дори и да сте заети с куп задачи, ангажименти и отговорности, все можете да намерите време за едно бягство от „сивото” ежедневие в страната на музикалните чудеса.

Какво предстои ли?

Ами, новината от днес – концертът на Стинг. Той ще се случи на 7 юни като част от фестивала "Arena Muzika 2011" и е дата от турнето му с лиричното наименование “Symphonicity”. Ще разберем колко е голямо сърцето на музиканта на стадион „Георги Аспарухов”, където той ще се изяви с подкрепата на своя бенд и голям симфоничен оркестър, a парчетата, които ще чуем, са специална селекция от най-големите хитове със запазена марка Стинг. Билетите не са много евтини – цените са от 80, 100, 150 и 200 лева, но според нас си заслужава.

Оттук насетне – хронологично:

В музиката понякога е трудно да се направи нещо ново, обикновено успехът е въпрос най-вече на „добре забравено старо”. Или „стари песни, но на нов глас”. Това важи особено за Nouvelle Vague – те са известни с чудесни кавъри на класически хитове (като например тази много любимата наша интерпретация на The Smiths и тяхното Sweet and Tender Hooligan - трак от „Bande à Part” (2006)). В третия си албум, оригинално озаглавен „3”, вместо силно осезаем превес на кавъри на британски и американски представители на пост-пънка и ню уейва, Nouvelle Vague обръщат внимание и на френските изпълнители. Но не кои да е, ами онези, изиграли своята роля в промяната на културата и музиката в страната на модата и шампанското. И така нататък, и така нататък… при всички случаи това е концерт, който няма да забравите, така че не се колебайте да си купите билети – денят е 2 април, мястото – зала 2 на НДК.

Баба Марта бързала и за идния месец концертите отвързала - през април се радваме на още един чуден изпълнител. Тъй като обичаме музиката, на нас не ни остава друго, освен от леко меланхоличните французи да се пренесем директно при един техен сънародник, но с испански корени – Manu Chao. Музиката му е зареждаща, весела и закачлива и ще ви струва само 55 лева. Вероятно защото той е антиглобалист и яростен критик на комерсиализма.  Мястото е зала Фестивална, а датата – 14 април.

Пролетната радост продължава с една португалска дива, която не идва за първи път у нас, но пък винаги ни е приятно да чуем – Сара Тавареш. След дълго боледуване и отлагането на турнето й “Xinti”, тя ще го продължи и с известно „закъснение” (от около половин година) все пак ще се появи в зала България, този път на 14 май.

С чисто нов албум („Hard Knocks”) от есента на 2010-а и турне в негова подкрепа, Джо Кокър също идва, за да ни покаже какво може. Кога? 28 май в зала Фестивална. Специфичният му глас не може да бъде сбъркан, а дългогодишната му кариера гарантира редица верни фенове. Дори и да не сте сред тях, със сигурност няма как да не сте чували в някоя ретро дискотека един от най-златните му хитове “Unchain My Heart”. Какво ново от него ли? Ами, отидете и чуйте сами.

За финал – един нов фестивал, който обещава да доведе актуални и адекватно подбрани изпълнители – „Elevation 2011”. Засега са потвърдени британците Hurts, тийн идолите 30 Seconds to Mars, Gentleman and the Evolution, Dog Eat Dog, Cyanna и Parov Stelar. Датите за това вкусно музикално меню са 24 и 25 юни, а мястото – Разлог. Билетите са само пакетни (и за двата дни) на цени от 96 лева.

Каквито и да са предпочитанията ви, не се колебайте - концертите идват и си отиват, но това, което ни остава, са спомените от нашите лични преживявания. Не се притеснявайте да си ги създавате винаги, когато имате подобна възможност.

Пък иначе... каквото дойде.