Младата иранска кинозвезда Голшифтех Фарахани разбуни духовете в родината си, като качи свои голи снимки в личния си профил във Facebook. Топлес фотографиите предизвикали възмущението на Министерство на културата и исляма в Иран, откъдето й изпратили официално писмо, с което я уведомили, че такава актриса не им е нужна и тя може да предложи актьорския си талант на друго място. От Техеран официално забранили на живеещата във Франция актриса да се връща в родината си.


Голшифтех Фарахани започва да играе в театъра, когато е едва на 6 годинки. На 14 години снима първия си филм. Участва във филма „Мрежа от лъжи” заедно с Леонардо ди Каприо, където играе медицинска сестра. Преди една година актрисата напуска родината си в знак на протест против консервативните ислямски закони.



Почти всички 15 филми с участието на Голшифтех Фарахани са получили различни награди от кинофестивалите. Младата актриса вече е забелязана в Холивуд, има одобрението и на зрителите в Европа. Но в Техеран това няма никакво значение. В страната, в която влиянието на ислямската традиция е много силно, жената няма право да се разголва публично при никакви обстоятелства.

Според законите на ислямската държава наказанието да не се връща в родината е лека мярка. Само за пример – през октомври месец, 2010 година актрисата Марзие Вафамехр беше наказана с  90 удара с камшик и затвор, заради снимките, които направи в Австралия във филма „Разпродажбата на моя Техеран”.

В най-сериозното дело, свързано с иранската кинематография, бе забъркано името на режисьора Джафара Панахи, получавал награди от кинофестивали в Кан, Венеция и Берлин. През май 2010 година той бе арестуван под предлог, че е участвал в антиправителствени демонстрации. Режисьорът беше изпратен за 6 години в затвора, като иранските власти изобщо не се впечатлиха от недоволството на световната кинообщност. На Джафара Панахи  беше забранено да снима филми през следващите 20 години, да говори пред журналисти и да напуска страната.