.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

„Под/слон”-а – филм

Диана Георгиева | преди 7 години
„Под/слон”-а – филм
Силвия Герина. Снимка: А+ Cinema
"Подслон" е приятният и с основание многонаграждаван филмов дебют на Димитър Шолев.

Българското кино от много време си търси подслон и макар и още да не успява съвсем да го намери, все по-често си говорим за „дебютния филм” на еди кого си, при това с приятно чувство за въпросната творба. Този път става дума за  първия пълнометражен игрален филм на Димитър Шолев – „Подслон”, който спечели доста награди и номинации. При това не без основание. Затова започваме направо:

Какво знаете за пънкарите? А за родителите им?
Както и да отговорите на горните два въпроса, всъщност дали пънкари, скинари, метъли, обикновени хулигани... в случая няма никакво значение. Това, с което лентата се занимава, не са маргиналните субкултури, а нещо много по-важно от външния вид, групичката-среда, вижданията или музиката, която харесват "младите" . Центърът в този филм е дупката между поколенията. Такава може (и се) случва навсякъде по света, но в "Подслон" закостенелите схващания на по описание строгия баща се сблъскват с отсъпчивата чувствителност на добрата майка, в комбинация отгледали дете, с което не могат наистина да общуват. При това - в типично българската действителност, която всички познаваме не просто добре...

Без излишна предистория, с една песен, едни чистачки и един дъжд, започва… един филм.
Един баща (треньор на отбор по водна топка - с неизменния анцунг и маратонки) (Цветан Даскалов), разбира, че неединственият му по-малък син (Калоян Сирийски) е изчезнал за два дeнa от семейния апартамент. Срещаме се с една тревожна майка (Янина Кашева), с няколко  полицейски служители, а после и с „младите” във филма – с блудния момък и двамата му приятели „наркомани” (Силвия Герина и Ирена Христосовска – последната играе момче и до последно изобщо, ама никак не заподозряхме, че не е, евала!).

Оттам насетне със симпатия, ориентирана ту към едните, ту към другите, наблюдаваме  взаимоотношенията им и се дивим на очевидната празнина помежду им и на факта, че тя може би няма как да бъде запълнена...

Затова всъщност горният въпрос би трябвало да е:
Какво знаете за децата си? А за родителите им?

Отговорът може и да запазите за себе си.

"Подслон" е по кината от днес (10.06.2011).

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?