Ако ви е липсвал роман, написан в духа на най-добрата историко-приключенска литература, ирландският писател Лиам Мак Койл предлага книга, сравнима с увлекателността и интригата на "Тримата мускетари" на Александър Дюма, "Кенилуърт" на Уолтър Скот, "Капитан Блъд" и "Морският ястреб" на Рафаел Сабатини... Мак Койл, един от най-добрите съвременни автори, пишещи на ирландски език, възкресява романа на плаща и рапирата - един от вечнозелените жанрове на класиката.

В "Писмото" действието се развива в ранните години на 17 век, когато цяла Ирландия е под властта на английската корона. Властите екзекутират католически епископ и тласват ирландския народ към въстание. Младият Лукас е талантлив майстор на рапирата, образован и владеещ няколко езика. Но той е откъснат от ежедневните си занимания, когато неочаквано се появява негов родственик, който никога не е виждал. Чичото го отвежда при йезуитски свещеник, преследван както всички католически духовници от властите. Той го натоварва със съдбоносна мисия – да занесе важно писмо на предводителя на ирландските въстаници Хю Ó Нийл, който живее в изгнание в Рим и не знае за убийството на епископа, обединило всички келтски кланове против английските поробители.

Продължава>>>

Лукас попада в един свят на политически интриги, коварни шпиони и дуели на живот и смърт. По петите му е Лисицата, един от най-жестоките и ловки шпиони в редиците на врага, изпратен със заповед да го спре на всяка цена. А от успеха на Лукас зависи съдбата на цял един народ.

Романът е изпълнен с интересни и запомнящи се персонажи, които ще останат с вас дълго след като прочетете последната страница.

"Можете да се усетите тропота на ботушите и остриетата рапирите в книгата на Мак Койл... "Писмото" е изключително постижение" - е оценката на Пол О' Мури от The Irish Times.

Лиам Мак Койл е писател и критик. Автор е на книги, статии и есета по литература, история, изкуство и телевизия. Неговият роман "Доктор Радост" е първата книга на ирландски в списъка за литературните награди Irish Times, а романът му "Фонтеноа" също получава престижни награди.

В книжарниците от 12.1.2015 г.
От ИК «Персей»
Цена: 8 лв.
Страници: 224