В края на всяка година идва време за равносметки, класации и обещания за следващата. Но тъй като за последното е още рано, решихме да се концентрираме върху първото и да съберем на едно място петте книги, които смятаме, че си заслужават да бъдат прочетени - не само през 2012г., а и въобще:

Вината в нашите звезди - Джон Грийн


Този роман може и да е минал почти незабелязано у нас, обаче в САЩ и според редица класации изобщо, е тотален хит. Всъщност романът е дързък, проницателен и суров и е най-амбициозният и сърцераздирателен проект на писателя Джон Грийн до момента. Той изследва смешното и трагичното в това да си влюбен и на крачка от смъртта. Когато Хейзъл е само на 13 години, тя вече е приела съдбата си и знае, че не й остава много време. Една година по-късно експериментално лекарство й подарява още няколко години живот. На 16 тя вече гледа на себе си като на „професионално боледуваща” и е преминала отвъд всичко – училището, приятелите, нормалността. Докато един ден в групата за взаимопомощ, която  посещава, не среща Огъстъс. Той е интелигентен, привлекателен и забавен. Двамата обсъждат книги, слушат музика, гледат филми и се влюбват. Да бъде с него е едновременно неочакван подарък и необходимо пътешествие за Хейзъл, подтиквайки я да преразгледа как болестта и здравето, животът и смъртта определят нея самата и следите, които всеки остава след себе си... А те, както казва Гас, често се оказват белези.

От  Егмонт.

Черно мляко - Елиф Шафак


Последният роман на талантливата писателка излезе съвсем неотдавна и и в нея тя говори за периода след раждането на първото си дете, когато изпада в тежка следродилна депресия. По думите й тази депресия я откъсва от единствената страст в живота й, която дотогава е поставяла над всичко – да пише художествена литература. Тогава Елиф открива своя въображаем „харем от шест малки жени” или дребни Палечки, които живеят вътре в нея. Всички тези Палечки са проявления на различни аспекти на личността й, които се борят една с друга за надмощие. Роман, който интелигентно, с чувство за хумор и много сърце разказва за битката, в която всяка жена може да се окаже, когато стане майка или когато поради някаква причина загуби целостта си, разкъсана от противоречиви роли, нужди и наложени от живота решения.

От Егмонт.

1Q84 - Харуки Мураками


Мураками отдавна е един от онези писатели, с които просто трябва да "се срещнеш" - е, естествено през магията на техните произведения.

Първата част на 1Q84 придоби статус на енигма. В нея на фокус са два култа – на една християнска секта, известна като Обществото на свидетелите, и култът на мистериозната секта, предизвикала атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Действието стартира през 1984 г., но впоследствие се пренася в паралелния свят на 1Q84 година (Q=question mark, въпросителен знак), където човек може да изчезне безвъзвратно. Във втората пък - книга 2, се развива интригата, чиито титуляри са Тенго и Аомаме – централните персонажи в романа. Годината е 1984, Аомаме пътува с такси в Токио, но попада в задръстване и е принудена да действа необичайно. Тенго, учител по математика и писател, бива въвлечен в литературна конспирация, свързана с млада, седемнайсетгодишна авторка. В същото време, пак някъде в Токио, мистериозна жена на име Даугър осигурява закрила на жертви на домашно насилие и раздава своята нелегитимна справедливост.

Третата книга също е на пазара, но като цяло във всичките "части" Мураками успешно балансира на границата между фикция и реалност, за да създаде по неповторим начин своята версия за еманация на разюзданото въображение, подписана с тайнство, елегантност и стил.

От Colibri

Стръв - Хосе Карлос Сомоса


Хосе Карлос Сомоса е интересен автор - от онези, които предпочитат да бръкнат малко по-надълбоко в човешката психика, при това не ззадължително в тази на здравите ("безопасни") индивиди. Историята в "Стръв" започва привидно семпло – няколко детективи, обединени от вярата си в теорията на „псинома“, се превръщат в „стръв“ за чудовищни серийни убийци. Посредством психологически формули се проектират различни ситуации – целта е да се дешифрира начина на мислене на всеки от престъпниците. Самият сценарий на симулациите черпи въображение от съкровищницата на Шекспировите произведения. И предлага на читателите вълнуващо приключение, което може и да ги накара да се замислят.

От Colibri.

Бунтовници - Вероника Рот


Този роман е всъщност продължението на доста успешния "Дивергенти" и предизвика истинска еуфория у феновете си още преди да бъде издаден. Предстои и филмирането му, а дотогава можете да опитате книгата, която е изпълнена със сърцераздирателни обрати, романтични моменти и прозрения за човешката природа. В "Бунтовници" светът, съграден от руините след опустошителна война, за пореден път е на прага на катастрофа. Петте касти са раздирани от непреодолими противоречия. Аскети, Прями, Безстрашни, Миротворци, Ерудити... всички те застават едни срещу други... вече нищо не е сигурно. Освен едно: каквото и да предприемеш – действаш, защото такъв е твоят избор. Малко постапокалиптични картини, битки и големи, важни решения? Да, защо не?

От Егмонт.

 

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2