Когато говорим за това кои са топ песните на една почти изминала година - в случая 2012, можем да вземем предвид броя на ротациите й в ефира или колко е напълнила джоба на своя изпълнител. Вариант е и просто да си кажем - ето тези парчета ще си ги слушам и през 2013, че и през 2023, независимо какво ново излезе, кое е модерно в момента и дори и светът да свърши... (а той най-вероятно няма, спокойно).

И тъй като музикалните вкусове са нещо строго субективно, а в равносметките накрая на годината няма място за чувства - време е за счетоводство и чиста аритметика - вижте петте песни според Billboard Hot 100 за 2012г.:

На първо място - разбира се - Gotye и песента, която чухме толкова много пъти, че трябваше наистина много да я харесваме, за да не ни писне (никой не обича чак толкова едно парче, стига вече). Иначе - тя е от третия му албум на име "Making Mirrors", издаден е през 2011 и му трябваше точно една година, за да наводни всички музикални канали и да си заслужи първото място по продажби за 2012. Малко е тъжно за предното му чудесно парче - "Heart's a Mess", което така и не успя да застигне по познаваемост и ротация онова, с което вече твърде добре се запознахме:

За никого не е изненада, че на второ място е младичката Carly, която е нещо като брюнетка-Бритни Спиърс, каквато я помним от началото на кариерата й - малка, сладка поп певица с почти секси текстове, но ориентирани към прохождащите в дебрите на любовните трепети - да, тийнейджърите - новото най-често е добре забравено старо или всяка формула/лъжа, повторена 100 пъти, става истина, нали така?

Третото място е отредено на приятното и приповдигнато "Ба, млади сме и туй то!" от три момчета от Ню Йорк, които да, обичат да се забавляват:

Четвъртото място е за бандата, която лично според мен има общо взето една песен и само й сменя текста, но този път включва и един рапър - черно-жълто, черно-жълто, втъкнат в аранжимента: 

Тук пък намираме една руса мадамка, засветила по-силно на музикалния небосклон по формулата на кака си Адел - с две награди, едновременно от годишната класацията на BBC - Sound of... и от Brit Awards - и двете през 2010г. (за справка - Адел се окичи със същите през 2008г.) Албумът на Ели- "Lights" пък е от 2011г., но продажбите през изминалата 2012г. я нареждат на пето място в избора на Billboard:

Изненадващо PSY не влиза в този чарт, въпреки че всички вече очакват да изскочи от хладилника, асансьора или поне от сандвича на обяд. А Адел е само... изпълнител на годината. Е, какво да се прави - то не може и Джеймс Бонд, и дете, и артист + албум на годината, пък и песен. Извън това - кои са вашите песни на 2012г.?

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2


Очаквайте скоро алтернативен лист с топ 5 песни на отминалата година, в който продадените копия нямат значение за сметка на качество, което вероятно ще ги остави в музикалната... или защо не - в по-важната, емоционалната ни история .